"Упознавање" српских и казахстанских компанија

На форуму у Астани дошло је до "упознавања" српских и казахстанских привреда. Разговарало се о заједничком уласку на трећа тржишта, а делегације премијера Србије и Казахстана су најавиле политичку подршку привредној сарадњи.

Након данашњих почетних контаката, преостало је да привредници развију своју сарадњу. Сутра ујутру уследиће билатерални сусрети како би се склопили нови аранжмани.

Делегације премијера Србије и Казахстана пружиле су политичку подршку привредној сарадњи.

Премијер Вучић је истакао да ће његов казахстански колега сутра разговарати са Дмитријем Медведевом о извозу "Фијата". Указује да је "Енергопројект" добио много послова у Казахстану, као и да су склопљени договори о извозу семена и саднице.

"Мислим да ћемо много боље резултате имати крајем следеће године. Остварен је помак и померање ка новим тржиштима и инвеститорима, ка онима који имају и новац и снагу и који су нам политички пријатељи, а код којих пријатељство много значи", рекао је Вучић.

Председник ПКС-а Марко Чадеж је, како Бета преноси, рекао да су српска и казахстанска компанија потписале уговор о производњи ватрогасних возила, вредан 30 милиона долара.

Чадеж је истакао да је на скуп у Астани, који су отворили премијери Србије и Казахстана Александар Вучић и Бакитџан Абдировић, делегација српских привредника стигла с конкретним пројектима.

Чадеж је подсетио, како је саопштила Привредна комора Србије, да је прошле године успостављена тешња и боља привредна сарадња између Србије и Казахстана, али је и даље далеко од реалних могућности и потреба.

ПКС је, по речима Чадежа, заједно са научном заједницом и компанијама, на основу Стратегије развоја 2050. коју је донео председник Казахстана, израдила предлог како српске компаније и научна елита могу учествовати у реализацији тог документа.

"Направили смо доста пројеката из области пољопривреде, отпадних вода, управљања отпадом, обновљивих извора енергије. Развили смо низ програма који могу да буду занимљиви казахстанској страни", рекао је Чадеж.

На бизнис форуму у Астани је 55 српских и 110 казахстанских компанија, које су биле у прилици да директно разговарају о пословним аранжманима.

Премијер Александар Вучић је оценио да пријатељство два народа мора да прати интензивнија сарадња у свим областима, посебно у економији.

"Казахстан као земља чланица Г20 и оснивач Евроазијске економске уније је наш најважнији економски и политички партнер у региону. Потенцијал за сарадњу није искоришћен у мери у којој бисмо желели", рекао је Вучић.

Навео је да је извоз из Србије у Казахстан порастао шест одсто за осам месеци 2016. године, док је увоз опао за девет одсто, али да је робна размена скромног обима.

Србија, како је рекао, у Казахстан пре свега извози воће, поврће и лекове, а увози сировине.

"Српске фирме већ су ангажоване у градитељству и учествују у великим пројектима, али привредна сарадња може да се прошири и на друге области. Потенцијал постоји пре свега у приватизацији у пољопривреди и петрохемији, а интересантан би био и заједнички излазак на трећа тржишта", додао је Вучић.

Премијер Казахстана Бакитџан Абдирович Сагинтајев рекао је да постоје услови за унапређењ сарадње две земље.

Након отварања Бизнис форума потписан је Меморандум о разумевању у авиосаобраћају.

Пословни форум у Астани организовала је Привредна комора Србије у сарадњи са казахстанском Националном агенцијом и пословном асоцијацијом Казнекс инвест у оквиру посете премијера Србије Казахстану.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи