Извештај о напретку преведен на српски језик, чека се нова седница

Пет дана од инцидената на седници Одбора за европске интеграције, и данас је главна тема у Парламенту - када ће шеф Мисије за Европску унију Мајкл Давенпорт поново доћи у скупштину и хоће ли му бити дозвољено да представи извештај Европске комисије. И док Мајкл Давенпорт чека други позив, шефови 17 посланичких група још се нису договорити да ли да му пожеле добродошлицу.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да је држави и парламенту нанета велика штета због ситуације која се догодила на Одбору за европске интеграције, на којој шеф делегације ЕУ Мајкл Давенпорт није успео да представи извештај Европске комисије о напретку Србије. 

Гојковићева  је изразила очекивање да ће председница тог одбора да закаже нову седницу када се стекну услови за то, позивајући посланике који јесу или нису за чланство у ЕУ да увек саслушају госта и да се не понашају недомаћински, како се радило пре неки дан.

Председница парламента, међутим, сматра да председница Одбора Мариника Тепић (ЛСВ) није добро проценила услове за одржавање седнице јер није обезбедила превод Извештаја са енглеског на српски језик, а из састава одбора, могло је, каже, да се види да ће то многобројни посланици тражити.

"Многобројне изјаве су биле у медијима, калкулације, извртање ствари, суштина је била у дозвољеној опструкцији, али мислим да се претерала свака мера. А о догађајима који су се дешавали после те седнице не бих у јавноси зато што поштујем своју државу", рекла је Гојковић у парламенту, у делу седнице у којем посланици постављају питања.

"Велика штета је тим понашањем учињена овом парламенту, јер је нанета срамота нама, а не неком другом и ако је била намера да се парламент осрамоти, по мени се у томе успело. Није истина да је амбасадор председавао, он је био гост, очекујем превод на српском језику", каже Гојковићева.

У међувремену извештај ЕК о напретку Србије ка ЕУ преведен је са енглеског на српски језик. Зато је председница одбора за европске интеграције Мариника Тепић упутила писмо шефовима посланичких група.

"Без обзира на политичке разлике, верујем да као представници воље народа, не подржавате деструктиван непарламентаран однос према гостима, високим међународним дипломатама, какав је Давенпорт", каже председница Одбора yа европске инттеграције Мариника Тепић. 

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић питао је председника владе, али и председницу парламента, када ће званично скупштина и влада реаговати на оно што се догодило на одбору за европске интеграције.

Јовановић је поновио је да стоји на становишту да је требало обезбедити предвод извештаја на српски језик и да је та примедба била на месту, али је, каже, невероватно да влада и скупштина не заузимају став о инциденту.

Председник ЛДП такође сматра да је тим догађајима компромитован парламент и да би због тога требало да се заузме јасан став.

"Не мислим да је Девенпорт највећа жртва, већ је највећа штета нанета земљи", поручио је Јовановић, али је исто тако указао да је "Девенпорт потребан нама, а не ми Девенпорту".

"Када ће се послати порука да је свако добродошао у парламент под условом да прихвата елементарна правила парламенатрног живота", питао је Јовановић.

Гојковић је у одговору Јовановићу поновила да је нанета штета парламенту, наводећи и да је јако ружно што су дешавања коментарисали они који нису ни присуствовали одбору, а да се она уздржавала из пристојности и жеље да смири ствари.

Она је прокоментарисала и да је "опозиција водила тај одбор".

Такође, потврдила је речи шефа Делегације ЕУ Мајкла Девенпорта који је рекао да је спреман да поново дође у скупштину кад се стекну услови.

"Добила сам писмо од амбасадора, али нисам склона да одмах идем пред камере да се хвалим, навео је да ће на сваки мој позив да дође у парлемент, и похвалио и моје понашање и помоћ чланова мог кабинета", рекла је Гојковићева.

Посланик СРС-а Немања Шаровић каже да Давенпорт у складу са пословником не може да се обрати одбору и да му неће дозволити као ни до сада ни кршење устава ни кршење пословника.

"Одбор није њена прћија и нема права сама да га позове", каже Шаровић. 

Лидер СРС Војислав Шешељ претходно је питао Гојковићеву како је могла да дозволи да амбасадор ЕУ Мајкл Давенпорт присуствује седници одбора за европске интеграције.

"Девенпорт није могао да присуствује седници осим на галерији да седи, другог начина није било. Зашто је заказана седница на којој је требало да се представља извештај на енглеском језику", рекао је Шешељ постављајући питања на седници парламанта.

Ситуацију на Одбору за европске интеграције коментарисао је у парламенту и лидер Двери Бошко Обрадовић.

Обрадовић је поставио питање премијеру Александру Вучићу да ли је Давенпорт члан владе и по ком основу присуствује седницама Владе Србије.

"Он није стручан да говори на тему уласка Србије у Еу, он је стручан да говори о томе како изаћи из ЕУ", каже Обрадовић. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи