"Србија спремна за допринос стабилности региона"

Државна секретарка Министарства унутрашњих послова Јана Љубичић изјавила је у Бечу да је Србија чврсто опредељена да се, без обзира на потешкоће са којима се сусреће, ангажује у свим процесима регионалне безбедности и да пружи пун допринос стабилности, миру и разумевању у региону, кроз националне механизме контроле и пуну сарадњу са међународним партнерима.

"Желимо да будемо део свих решења, када је реч о контроли мигрантске кризе, да солидарно преузмемо одговорност и уложимо максималне напоре. Само у заједничком деловању свих заинтересованих страна, уз јасно и прецизно дефинисане ставове, можемо доћи до ефикасног и трајног решења", рекла је Љубичић на Конференцији о миграцијама у Бечу, наводи се у саопштењу МУП-а.

"Свесни смо да је избеглички талас највише погодио државе Западне Европе, јер те земље представљају крајњу дестинацију миграната. Али неопходно је истаћи да су и земље 'балканске руте' поднеле и подносе велики део терета у суочавању са овим изазовом. Верујем да смо јасно показали да Србија, иако је само кандидат за чланство у ЕУ, може доста да допринесе у контроли мигрантске кризе", истакла је Љубичић.

Додала је да је у Србији током 2015. године регистровано више од 600.000 миграната, док је током ове године границе Републике Србије прешло више од 100.000 избеглица.

"Остајемо максимално доследни политици поштовања људских права миграната и саосећамо са њима. Како би одговорила на хуманитарне потребе, Република Србија је од самог почетка мигрантске кризе активно сарађивала са међународним и локалним хуманитарним организацијама, тако да смо заједнички, кроз тимски рад, успели да пружимо сву неопходну помоћ и подршку људима који су прошли кроз територију Републике Србије, а то чинимо и данас. Успоставили смо 13 прихватних центара, уз сталне Центре за азил, у којима је мигрантима 24 часа дневно на располагању сва неопходна помоћ", нагласила је Јана Љубичић.

Подсетила је да је Влада Србије усвојила План реаговања у случају повећаног прилива миграната за период октобар 2016 - март 2017. године, који ће подразумевати и адекватну заштиту мигрантске популације у зимским условима.

Љубичић је рекла да је велика пажња усмерена ка спречавању кријумчарења, између осталог и зато што се међу мигрантима могу наћи и потенцијалне жртве трговине људима.

"Проблем нерегуларних миграција, кријумчарење људи и појаве великог броја илегалних миграната се не може одвојити од проблема трговине људима и њихове угрожености од експлоатације кроз различите облике - сексуалну, радну, принуду на вршење кривичних дела, као и кроз друге облике експлоатације", навела је државна секретарка Јана Љубичић.

На Конференцији су учествовали шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц, генерални директор Међународног центра за развој политика миграција Михаел Шпинделегер, европски комесар Јоханес Хан, као и други званичници, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи