Српски чланови косовске владе напустили седницу због "Трепче"

Представници Срба у косовској влади успротивили су се нацрту закона о "Трепчи" на седници владе, истакавши да се њиме српска заједница искључује из одлучивања о будућности овог комбината, те да је читав процес исполитизован.

Министар за локалну самоуправу Љубомир Марић оценио као нерегуларно да нацрт закона министрима буде достављен непосредно пред седницу владе.

Koсовска влада је данас усвојила предлог Закона о комбинату "Трепча" и упутила га Скупштини, која ће га размотрити у петак, 7. октобра.

Образлажући предлог закона, министар економског развоја Бљеранд Ставиљеци је рекао да су циљ закона нове инвестиције, повећање вредности имовине и унапређење техничко-технолошког развоја који ће омогућити одржив економски развој и ревитализацију овог "за Косово изузетно значајног предузећа".

Министар за економски равој Бљеранд Ставиљеци је, представљајући предлог закона, рекао да ће по том закону влада бити власник 80 одсто комбината "Трепча", а да ће осталих 20 одсто бити дато на управљање заједницама.

Указавши на то да је тренутна ситуација у "Трепчи" таква да половином на северу управљају Срби, а другом половином на југу Албанци, Марић је изразио страховање због тога шта ће српска заједница добити овим законом, подсетивши да је на северу "Трепче" ангажовано више од 3.000 радника.

"Предлогом закона српска заједница је искључена из свих дешавања по питању 'Трепче' и ми ћемо због тога гласати против", рекао је Марић на седници владе.

Оценио је да се на овакав начин са економских улази у нека друга питања и да косовска влада крши Споразум о слободној трговини централне Европе (ЦЕФТА) и Споразум о асоцијацији и придруживању са ЕУ.

Запитао се како је могуће да предлог закона буде урађен без студије изводљивости, за коју је уговор са међународном организацијом потписан пре 15 дана. Рок за израду студије је четири месеца.

Агенција за приватизацију, под чијом је ингеренцијом сада "Трепча", тренутно ради на изради студије изводљивости, а закон предвиђа у року од шест месеци од његовог усвајања израду развојне стратегије Трепче, што ће потврдити Скупштина.

Потпредседник владе Бранимир Стојановић је на седници рекао да је израда нацрта закона о "Трепчи" политичка, а не економска одлука.

"Овај предлог закона је више политички него економски, а у процесу израде предлога закона нашег учешћа није ни било. Ми ћемо у складу са ставовима радника имати негативан став према овом предлогу", рекао је Стојановић на седници владе. Најавио је да ће српски посланици бити против предлога закона и на седници скупштине, заказаној за петак.

Навео је и да је за Србе тема економске одрживости "Трепче" најважнија.

Министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић је рекао да је и на северу и југу Косова битно да постоји потреба да се сви процеси одвијају у смеру стабилизације заједница, те да се овим предлогом закона то не постиже.

"Необично је да се на дневни ред седнице скупштине уврсти у дневни ред питање које претходно није прошло седницу владе", рекао је Јевтић на седници владе.

Јевтић каже да је од свих рокова битније да се пронађе квалитетно решење да би се изашло из овакве ситуације и да је то оно чиме треба да се руководи.

Председник косовске Скупштине Кадри Весељи је у понедељак после седнице Председништва Скупштине рекао да ће се овај закон у скупштини размотрити по убрзаној процедури и да ће пред крај месеца бити усвојен.

Пошто су исказали своје противљење предлогу закона о "Трепчи", српски представници су напустили седницу владе.

Мустафа: "Трепча" власништво Косова, нема преговора

Косовски премијер Иса Мустафа рекао је на седници владе да је Рударско-металуршки комбинат "Трепча" у власништву Косова и да се о томе не може преговарати.

Мустафа је рекао да било потребно доста времена да се изради Закон о "Трепчи" и додао да је комисија која је израдила Нацрт закона урадила то на професионалан начин.

Председник косовске владе је нагласио да је направљено најбоље решење за "Трепчу". Поновио је да је "Трепча" имовина Косова и да она не може бити предмет никаквих преговора.

"Имовина је у власништву Косова, о питању 'Трепче' се не може преговарати", рекао је Мустафа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи