Ђурић: Заштитићемо Трепчу на сваки начин

Приштинске власти поново покушавају да одузму Трепчу законитим власницима, односно Фонду за развој Србије и другим повериоцима, каже за РТС директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Косовска скупштина планира да у петак расправља о рударском басену Трепча. Нацрта закона није било на седници Владе, али стиже пред посланике. Марко Ђурић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се нови нацрт закона у политичком смислу појавио ниоткуда и да се њиме предвиђају национализација комбината Трепча и лишавање Србије својинских и управљачких права.

Ђурић поручује да је реч о грубом кршењу Централноевропског уговора о слободној трговини (ЦЕФТА) и Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

"Надам се да ће разум превладати и да ће то бити заустављено, јер ћемо у супротном предузети правне и политичке мере", поручио је Ђурић.

Истакао је да ће Београд покренути процедуре у вези са кршењем ЦЕФТА споразума и да ће о свему обавестити ЕУ. Скренуо је пажњу на могућност покретања арбитражних поступака и предузимања других правних мера које су на располагању.

"Предузимамо и политичке мере, покушавамо да тај процес завршимо и подстакнемо разговор", рекао је Ђурић.

Нагласио је да Трепча није имовина Приштине већ имовина компанија из Централне Србије и, на крају крајева, имовина страних компанија које су деоничари.

Марко Ђурић каже да није проблем само у стотинама милиона или милијардама евра, већ огроман проблем представља и судбина више од 3.000 запослених у Трепчи, чија би судбина била угрожена.

"Влада ће у сваком случају заштитити и њихове интересе и неће дозволити да било ко остане на на улици", поручио је Ђурић.

Опасност од шире дестабилизације 

Наводи да је реч о озбиљном нападу на интересе Срба, који прети да изазове ширу дестабилизацију. Наглашава и да се више рудних лежишта налази испод Централне Србије, а да су улази са стране Косова и Метохије.

"Они оваквим потезима показују да они желе једном отимачином да ставе све учеснике пред свршен чин. То неће моћи, заштитићемо Трепчу на сваки начин", рекао је Ђурић.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Ђурић је рекао да Београд преговара искључиво у интересу Срба са КиМ, јер је њихов живот и опстанак најпречи. Рекао је да процес евроинтеграција не би требало да буде условљен резултатима дијалога већ да прати резултате спровођења споразума.

Када је реч о спровођењу споразума, Ђурић каже да је Београд урадио „планину посла", а да је Приштина урадила мало, и да је пред њом огромна обавеза формирања Заједнице српских општина (ЗСО).

"Не можемо ми да урадимо све, а они ништа, зна се да тако преговори не могу да функционишу", навео је Ђурић.

Говорећи о забрани одласка на КиМ, Ђурић је рекао да му је и претходних пута то било забрањивано, али је ипак одлазио. Додаје да не жели да разговара језиком претњи и забрана и да такве ствари показују низак ниво политичке културе.

"Неће ме нико ућуткати. Косово и Метохија су Србија и борићу се до краја", закључио је Ђурић и додао да ће у наредних недељу дана ићи на КиМ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи