Завршена расправа о изменама Закона о финансирању локалних самоуправа

Посланици владајућих странака оценили су да је доношење измена Закона о финансирању локалних самоуправа наставак реформи и да представљају искорак у квалитету буџетирања, док опозиција тврди да ће створити још веће проблеме општинама и градовима, те да ће их још више осиромашити.

20.00 - Завршена седница Скупштине, а наставак је заказан сутра за 10 часова када ће се расправљати о избору судија и тужиоца који се први пут бирају на ту функцију.

19.15 - Посланици власти најавили подршку предложеним кандидатима за судијске и тужилачке функције, док су посланици опозиције тврдили да правосуђе у Србији није довољно независно.

18.30 - Посланици после паузе наставили са радом, а на дневном реду је избор заменика јавног тужиоца на предлог Државног већа тужилаца.

18.01 - Завршена је начелна расправа о изменама Закона о финансирању локалних самоуправа, а посланици ће сутра расправљати о амандманима.

16.00 - Административни одбор доделио мандате за девет нових посланика. 

15.30 - Поједини посланици опозиције сматрају да је перасподела средстава са локала на Републику централизација власти. 

12.00 - Министарка Ана Брнабић најавила да ће до краја године бити могуће електронско пријављивање новорођенчади. 

10.15 - Настављена расправа о финансирању локалне самоуправе. 

Измене Закона о финансирању локалних самоуправа предвиђају смањење удела општина и градова у приходима од пореза на зараде.

Од укупних пореза на зараде који се исплаћују локалним самоуправама, уместо садашњих 80 одсто, градовима ће убудуће остајати 77 одсто, општинама 74 одсто, у Београду 66 одсто, док ће остало бити усмерено у буџет Србије.

Посланици опозиције оценили су да измене Закона о финансирању локалне самоуправе којима се прераспоређују средства са локала на Републику представљају централизацију власти и да ће то имати лош ефекат на градове и општине, са чим се нису сложили представници владајуће већине. 

Посланица Српске напредне странке Александра Томић рекла је у расправи у парламенту да су измене један од корака у доношењу реформи јавних финансија у локалним самоуправа.

Социјалисти сматрају да предлог измена закона треба подржати и предлажу да Министарство финансија размотри смањење учешћа општина у суфинансирању пројеката који се реализују у сарадњи са владом.

Посланик СПС-а Ивица Тончев је међутим рекао да верује да је то значајан губитак за локалне самоуправе, али да је он срећан што тај проценат, колико остаје општини, није смањен још више. 

Представник политичке странке Заједно за Шумадију Верољуб Стевановић рекао је да верује у добре намере доношења овог закона, али да сматра да ће он довести до тога да буџет, који је већ нестабилан, буде још нестабилнији и да ће се централизовати.

Он сматра да предлагачи закона никако не схватају да је добро функционисање локалне самоуправе, односно да је развојни буџет на локалу, предуслов за добро функционисање Владе.

Председник Нове странке Зоран Живковић казао је да је овај закон још један који иде ка томе да се Србија централизује на најгори могући начин, наглашавајући да власт треба да зна да је суфицит много гора ствар од дефицита, јер значи да се некоме узело нешто што му припада.

"Ако преведемо 4,8 милијарди динара у евре, то је нешто мање од 40 милиона, и за буџет Србије су то мала средства, скоро безначајна, док су за локалне самоуправе јако велика", казао је Живковић.

Посланик Српске радикалне странке Немања Шаровић рекао је да се општине већ налазе у веома тешкој ситуацији и да без адекватних финансијских средстава неће моћи да функционишу.

"Не може се макроекономска стабилност Србије обезбедити са 4,8 милијарди динара. Може можда само тренутна ликвидност"”, казао је Шаровић, који тврди да би држава веће уштеде могла да оствари када би смањила средства за невладине организације, које, како каже, узимају више од 300 милиона евра годишње.

Посланици Лиге социјалдемократа Војводине казали су да ни они неће подржти закон, јер "не могу да стану иза даље централизације државе".

Посланица ЛСВ-а Мариника Тепић рекла је да се општинама и градовима отима део прихода од пореза на зараде који је и најсигурнији приход. Посланица Либерално- демократске партије Наташа Мичић рекла је да предложени закон нема реформског потенцијала и да ће представаљати препреку и за даљу финансијску децентрализацију.

Посланик Социјалдемократске странке Марко Ђуришић сматра да је закон лош и да се ради о централизацији власти, јер се паре узимају од локалних самоуправа, а онда се на централном нивоу одлучује колико и шта ће се давати којој општини.

И посланик коалиције Двери-ДСС Миладин Шеварлић није задовољан изменама закона, јер сматра да наноси велику штету српској пољопривреди која је и сада у тешком положају.

"Локалне самоуправе неће сигурно овим законом смањивати плате својим запосленима, нити број чиновника, него ће највише бити оштећени општински фондови за пољопривреду", навео је он.

Током расправе често су се могле чути оптужбе локалних функционера о томе која власт је ненамеснки трошила средства и довела општину у лошу ситуцију, а најчешће су спомињали Смедеревску Паланку у којој је на власти био ДС. 

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић казала је да током расправе није чула ниједан озбиљан аргумент који говори да се Предлогом измене закона о финасирању локалне самоуправе иде у нову централизацију.

Брнабић: Пријава новорођенчади бесплатно у року од 10 минута 

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић најавила је да ће до краја године у свим породилиштима у Србији бити могуће електронско пријављивање беба.

Брнабићева је рекла да родитељи више неће морати да попуњавају пријаве и обрасце, него ће одмах у породилишту моћи бесплатно у року од 10 минута да пријаве новорођенче.

"Држава ће онда на адресу на које је дете пријављено, слати извод из матичне књиге рођених и картицу здравственог осигурања, тако да ће тај посао постати много лакши него што је био пре", казала је Брнабићева.

Према њеним речима, на тај начин ће сада бити много лакше и аутоматски са овим процесом ће ићи и пријава за ПДВ.

Брнабићева је најавила и да ће се следеће седмице промовисати пројекат "Бебо добродошла на свет", који тренутно, како је казала функционише у 50 породилишта. 

Реализација пројекта еБеба, која родитељима омогућава да одмах из породилишта пријаве дете електронским путем, путем интернет требало је према ранијим најавама да почне од 1. марта 2016.

Брнабићева је нагласила и да то што неки кажу да се узима од беба и да је укидање повраћаја на ПДВ за опрему на бебе једини начин да се штеди", за њу "доста ниско и да није за парламентарну дебату".

"Ово је најниже што сам чула од када сам ушла у парламент, али добро", казала је она одговарајући посланику Нове Странке Зорану Живковићу који је прокоментарисао да се суфицит у буџету прави тако што се отима од пензионера, доктора, професора, али и од беба којима се сада узима за ПДВ.

Живковић је на расправи казао и да су неке општине дале подршку овим изменама закона, јер су то одани партијски људи, нагласивши да је по његовом мишљењу закон лош.

Након расправе о Предлогу закона о изменама Закона о финансирању локалних самоуправа, посланици су разматрали више одлука о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, а предлаже их Високи савет судства.

Посланици Скупштине Србије наставиће сутра у 10 часова расправу о избору судија и тужиоца који се први пут бирају на ту функцију, а председница парламента Маја Гојковић најавила је да ће Скупштина Србије сутра, са почетком у 18 часова разматрати амандмане на измене Закона о финансирању локалне самоуправе.

Посланици власти најавили су подршку предложеним кандидатима за судијске и тужилачке функције, док су посланици опозиције тврдили да правосуђе у Србији није довољно независно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи