Амбасадор Матковић задовољан односима Србије и САД

Амбасадор Србије у САД Ђерђ Матковић оценио је да су се односи Србије и САД суштински побољшали од 90-их година, посебно истакавши њихов економски аспект.

Матковић је у разговору на Институту за политику у Чикагу рекао да се нада да ће све више америчких компанија пребацити производњу у Србију и искористити предности споразума о слободној трговини, које Србија има са земљама некадашњег совјетског блока, пише Чикаго марун.

"У једној реченици: Веома сам задовољан односима две земље. То чини мој посао лакшим", рекао је Матковић.

Упркос кризи у Европи, која је подстакла скептицизам по питању европских интеграција, српска влада је и даље посвећена свом циљу - а то је чланство у ЕУ, рекао је Матковић.

Амбасадор, међутим, примећује да додатни услови који се постављају пред Србију слабе ентузијазам по том питању и да је тај процес понекад "фрустрирајући".

"Ми бисмо били веома конструктиван и кооперативан члан ЕУ. Испуњавамо стандарде ЕУ и бићемо чланица која ће допринети благостању Уније", рекао је амбасадор, изразивши захвалност због америчке подршке чланству Србије у ЕУ.

Кад је реч о Косову, о којем две земље имају опречне ставове, Матковић каже да српска влада не жели да преговара о коначном статусу Косова, већ да је заинтересована да предузме кораке у циљу побољшања услова живота обичних становника Косова.

На питање у оквиру дискусије о односима Србије и Русије, Матковић каже да се Србија удаљила од Русије, традиционалног савезника, подржавши територијални интегритет Украјине, али да није могла да се придружи санкцијама које је увела ЕУ.

Матковић такође изражава наду ће САД и Русија моћи да разреше напетост која влада међу њима.

"Да, Путин има велики его - жели да буде владар света, жели да Русија поново постане светска суперсила", рекао је он, преноси Чикаго марун.

Амбасадор сматра да САД треба више да се укјуче у дијалог и раде на проналажењу решења, уместо да иду против њих и да стварају још негативније последице по руску страну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи