Наставак дијалога Београда и Приштине

У Бриселу су почели разговори у оквиру техничког дијалога Београда и Приштине. Основна тема разговора је примена споразума о телекомуникацијама. Делегацију Београда предводи директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, док је на челу приштинског тима министарка за дијалог са Београдом Едита Тахири.

Експертски тимови Београда и Приштине у Бриселу разговарају о телекомуникацијама, како би завршили споразум у овој области о којем се преговара већ годинама.

На нивоу премијера већ два пута су постизани споразуми у овој области, последњи пут у августу прошле године, али бар до пуне примене још увек није дошло.

Приштина као главни исход ових разговора види добијање међунарног позивног телефонског броја, као још једну потврду свог статуса.

Београд другачије види ствари и сматра да Приштина тек када се испуне одређени услови може уз дозволу Београда да добије међународни позивни број, али за одређену територију у оквиру Србије.

За Београд главно питање у овим разговорима је имовина "Телекома Србија" на Косову, односно могућност да се несметано оснује такозвана ћерка компанија "Телекома Србија" и да несметано функционише на територији целог Косова.

У Канцеларији за Косову и Метохију кажу да Приштина жели да преузме имовину "Телекома Србије" и да је затим рентира, односно наплаћују "Телекому Србија".

Од исхода преговора о телекомуникацијама ће у доброј мери зависити и темпо отварања преговарачких поглавља у преговорима о чланству Србије и ЕУ, јер неке земље чланице желе да виде већи напредак у дијалогу Београда и Приштине пре него што дају зелено светло за отварање нових поглавља пре краја ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи