Ђурић: Запрепашћен сам забраном доласка у Пећ

Сутра нећу бити у Пећкој патријаршији, али не зато што марим за забрану из Приштине, већ зато што сам одговоран према нашем народу на Косову и Метохији, поручио је директор Канцеларије за КиМ.

Директор Канцеларије за КиМ Владе Србије Марко Ђурић изразио је вечерас запрепашћење јавно исказаном намером привремених институција самоуправе у Приштини да му онемогуће да посети Пећку патријаршију, где је желео да српским монахињама, које живе у веома тешким условима, уручи преко потребну помоћ у основним животним намирницама.

"Ово није само бесмислени, детињасти чин инаћења дела албанског политичког естаблишмента у Приштини, већ је и најсрамотнији атак на верске слободе Срба на Косову и Метохији. Очекујем да Европска унија, као посредник у дијалогу Београда и Приштине, најодлучније реагује на овај последњи у низу покушаја да се тај дијалог обесмисли и уназади процес нормализације односа", навео је Ђурић.

Како је саопштено из Канцеларије за КиМ, Ђурић је додао да ће у Бриселу морати да се нађе трајно и одрживо решење за све чешће оглушивање Приштине о договоре о слободи кретања и посетама званичника, чија је примена минимални услов било какве нормализације.

"Владу Србије ништа не може да спречи да буде уз свој народ и свештенство на Косову и Метохији и да ради на томе да на простору наше јужне покрајине влада мир, колико год били гласни и бескрупулозни они којима мир није у интересу", рекао је Ђурић.

"Сутра нећу бити у Пећкој патријаршији, али не зато што марим за овакве покушаје забране, већ зато што сам одговоран према нашем народу на Косову и Метохији и не желим да дајем било какве изговоре онима који желе да му науде. Свакако ћу наредних дана, након повратка из Брисела, не марећи на овакве антицивилизацијске намере ометања слободе кретања, отићи у посету нашим сународницима у јужној покрајини", додао је.

"Приштина ни до сада није успевала да ме некаквим забранама или полицијским ескадронима спречи да будем са својим сународницима на Косову и Метохији, и зато су једини губитници овог бесмисленог потеза грађани у нашој јужној покрајини које је шачица екстремиста у Приштини осудила да живе у атмосфери сталне напетости и политичке нестабилности", закључио је Ђурић.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи