Дачић: Фокус БСЕЦ треба да буде економска сарадња

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да би Организација за црноморску економску сарадњу у наредном периоду требало да се фокусира на унапређење економске сарадње и економског положаја земаља чланица.

На неформалном састанку Савета министара иностраних послова земаља чланица Организације за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ) у Њујорку, Дачић је рекао да је предлог Србије да се приликом креирања пројеката акценат стави на функционалност, сврсисходност и одрживост, као и да начини финансирања буду обавезан део пројекта, уместо да се они финансирају из буџета Организације.

Како се наводи у саопштењу, Дачић је пренео да Србија сматра да би требало пронаћи системско решење за смањење административних трошкова, уз евентуално смањење броја састанака БСЕЦ.

"БСЕЦ би требало да представља оквир у којем би земље региона могле да склапају конкретне послове и пројекте из области трговине, туризма, финансија, инфраструктуре, инвестиција, укидања царинских и других баријера", рекао је Дачић.

Према његовим речима, узимајући у обзир проблеме и изазове са којима се та организација суочава, Србија охрабрује земље чланице да понуде идеје и решења који би помогли повећању ефикасности рада организације, а као главни недостатак издвојио је недостатак реализације пројеката.

"С обзиром на то да је БСЕЦ економска организација која се не бави политичким односима земаља чланица, пројекти су срж и основа њеног постојања. Без конкретних активности, БСЕЦ је само шкољка међународне организације", оценио је Дачић.

Додао је и да је актуелно заседање Генералне скупштине УН, током којег ће Србија у име држава чланица БСЕЦ поднети на усвајање Резолуцију о сарадњи Уједињених нација и БСЕЦ, добра прилика да се говори и о сарадњи БСЕЦ са другим међународним организацијама, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи