Мандате у Белој Паланци освојили СНС и СПС-ЈС

Српска напредна странка освојила је 76 одсто гласова на локалним изборима у Белој Паланци, односно 24 одборничка мандата од укупно 29, рекао је председник општинске изборне комисије Драган Ђурић. Коалиција СПС-ЈС освојила је 15,38 одсто гласова и њима припада преосталих пет одборничких мандата. Остали су испод цензуса.

Место последње по висини плате у земљи, последње ће до редовне власти јер од априлских избора има привремену управу. Дилеме ко ће је чинити нема. Са 76 одсто освојених гласова напредњацима за формирање власти није потребан нико.

Кандидат СНС за председника општине, некада члан СДС-а, има план за наредни период.

"Оно што је потребно је 300-400 радних места то ће препородити Белу Паланку и то ће ми бити први примарни циљ и то да завршимо у наредних годину дана", каже председник привременог органа и кандидат СНС за председника општине Горан Миљковић.

У скупштину ће још само социјалисти који су задовољни са 15 процената освојених гласова.

"Мислим да је сада преурањено у смислу власти, СНС није потребан нико за власт, то је њихова процена, стојимо на располагању да подржимо све што је добро, конструктивно", каже председник Општинског одбора СПС-а Раде Митровић.

Странке опозиције СДС, ДС и ЛДП бојкотовале су изборе.

"Ми смо имали квоту од 40 процената да уђемо у стални састав Изборне комисије али су нас они све избацили из изборне комисије", каже повереник СДС-а Драган Милошевић.

Заправо је пресликана претходна 11-члана комисија у којој је СДС имао пет чланова. Обрт се догодио када је одбор те странке прешао у СНС. Уочи априлских избора на челу Беле Паланке био је ДС чији су функционери прешли у Тадићев СДС.

Та партија освојила је тада и највише гласова на изборима. За опозицију су они, међутим, били нерегуларни, па је поднела 60-ак приговора. После неколико преокрета у којима је учествовао и Управни суд, избори су поништени, формиран је привремени орган и расписани су нови избори.

"Ми говоримо о највећем броју бирача који су гласали за СНС али не смемо да занемаримо утицај човека из СДС-а и да је сигурно тај фактор утицао на изборни резултат. Не смемо да заборавимо и да је погодовала чињеница да највећи број странака опозиције није учествовао. То је лоша порука за бираче опозиције, без обзира на услове, важно је да опозиционе странке учествују, тако се има контрола", каже Бојан Клачар из ЦЕСИД-а.

Новина није била једино традиционално велика излазност од 81 одсто.

"Излазност није зачудила, Бела Паланка има традиционално добру излазност, други разлог сасвим сигурно је што је уложено много труда, пре свега од СНС-а да што више бирача изађе, Александар Вучић је био у Белој Паланци", каже Клачар.

У општину, на пола пута између Ниша и Пирота, пут кампање довео је и Дачића, Кркобабића и Шешеља.

Да будућу власт чека озбиљан посао показује податак да општина са 12.000 људи спада у групу девастираних. Готово сваки други радно способан је без посла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи