Вулин: ЕУ је пут ка друштву какво желимо да будемо

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин истиче да Влада Србије спроводи политику европских интеграција, али у складу са оним што је добро за грађане Србије.

Александар Вулин наводи да Србија јесте окренута ка Европској унији, али и ка себи.

"Европска унија за нас није циљ, него пут ка друштву какво желимо да буде", рекао је Вулин на отварању конференције "Изазови приступања Србије Европској унији" коју су организовали амбасада Аустрије и Завод за социјално осигурање Србије.

Вулин напомиње да Србија ЕУ не доживљава као "безгрешну", нити као "Бога на земљи" који је савршен, него тежи ка Европској унији водећи рачуна да су њени грађани на првом месту.

То је, наводи министар, однос поштовања и реалних интереса.

Говорећи о стварима на које Србија не може да утиче, као што је питање да ли је ЕУ уморна од проширења, Вулин каже да можемо да утичемо на то да Србија буде за углед и земља коју желе у ЕУ као партнера и у којој грађани добро живе.

"Не знам каква ће бити политичка клима у ЕУ, али знам да ћемо учинити све да Србија буде боље место за живот", напомиње Вулин.

Министар указује да је на нама да мењамо Србију на боље, али не зато што то други желе, него зато што су то добре ствари за живот.

Вулин каже да поглавље 2 у приступним преговорима са ЕУ, које се односи на слободно кретање радне снаге, може да буде отворено и да се пред Владу изађе са преговарачком позицијом, али да за поглавље 19, које се односи на социјалну политику и запошљавање, треба још прећи значајан пут.

Објашњава да се од Србије тражи да појача социјални дијалог, што је добро да се уради, те да се бори против сиромаштва.

Министар додаје да се не плаши за будућност Европе и додао да то није нешто о чему Србија треба да размишља.

Одговарајући на питање новинара о самиту у Братислави и оквиру за нову Европу, те о утицају на европске интеграције Србије, Вулин је рекао да Србија треба да размишља и о томе како ће бити јача, а да друге земље и савези треба да воде рачуна о себи.

"Ми смо ту да помогнемо", наводи Вулин истичући контруктивну улогу Србије у мигрансткој кризи у којој је, наводи, Србија водила рачуна и о интересима других земаља, а не само о својим интересима.

Изостаје јединствен европски одговор

Србија тражи јединствен европски одговор на мигрантску кризу, али он упорно изостаје, указује Вулин.

"Није овде питање да ли ми верујемо у ограде или не, питање је у шта верују земље Европе уније, јер то у шта они буду веровали, вероваћемо и ми", рекао је Вулин одговарајући на питање новинара у паузи конференције.

Наводећи да су он и министар полиције Небојша Стефановић предложили да Србија ојача своју границу како би се смањио притисак на Војску Србије и полицију, Вулин је рекао да ће премијер донети коначну одлуку, али да не дели све његове и ставове Стефановића те да је забринут за све што се дешава.

Вулин је најавио да ће МУП врло брзо изаћи са конкретним решењима наводећи да ниједна препрека сама по себи није довољна већ да је врло важно да Србија промени одговарајућу закононску регулативу.

Додао је да су наши закони прављени у време када је у Србију улазило 10 људи годишње, али да данас имамо ситуацију када треба да изађемо на крај са стотинама и хиљадама избеглица.

Наводећи да Србија без јединствене европске политике не може да одговори на мигрантску кризу, нити може да је реши, Вулин је рекао да је Србија спремна да отвори могућност да свака особа затражи азил, али и навео да ако то и затражи она се аутоматски дисквалификује да затражи азил у земљама ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи