Николић: Отворићу конзулат у Санкт Петербургу

Председник Србије Томислав Николић потврдио је да ће у октобру отворити почасни конзулат Србије у Санкт Петербургу, истичући да су везе Србије са тим градом кроз историју биле веома дубоке и јаке.

Николић је навео да Србија није имала почасни конзулат у једном од најзначајнијих руских градова.

Према речима председника, разговори о отварању конзулата вођени су пре две године и после извесног застоја сада су коначно приведени крају, те ће почасни конзулат бити отворен у октобру.

Николић сматра да је Србија увек била везана за Санкт Петербург, јер су током историје многе делегације из Србије ишле у тај град да обезбеде подршку, многе српске војсковође су у Санкт Петербургу оставиле свог трага, баш као и Руси у српским војскама.

"Ми сада озваничавамо ту историјску везу именовањем почасног конзула и формалним проглашењем једне зграде коју је почасни конзул пронашао, адаптирао и која заиста представља Србију боље него што бисмо ми могли да обезбедимо. Ми формализујемо ту чврсту везу и кажемо свима да Русија није само Москва, а да су односи Санкт Петербурга и Србије много дубоки и јаки, толико да заслужују тај почасни конзулат", навео је председник у изјави за Спутњик.

Николић је истакао да је приликом његове посете Санкт Петербургу планиран још низ других, углавном културних активности, између осталог и посета изложби на којој ће моћи да се виде ретки документи.

"Договорили смо са руским пријатељима, кренуло се од разговора двојице председника, онда смо предали сарадницима. Има доста црквених докумената која су најстарији писани трагови о постојању писмености у Срба, а налазе се у Русији", прецизирао је председник.

Подсетио је да је лист Мирослављевог јеванђеља епископ кијевски Порфирије Успенски однео у Русију, додајући да га је Успенски спасао, иако сви кажу да га је узео и однео, и да није сигуран да ли му је тај лист дат или га је узео.

Николић је навео да ће на изложби моћи да се види такође Вуканово јеванђеље, Четворојеванђеље, као и поменути лист из Мирослављевог јеванђеља у најбољој могућој копији потпуно веран оригиналу, истичући да ће после изложбе они бити донети у Србију.

Према његовим речима, биће побратимљени и градови Пушкин и Крагујевац.

"Заиста учвршћујемо везе са Русијом на најбољи могући начин, свако у свом домену", закључио је Николић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи