Јовановић: Референдум није одговор на проблеме у БиХ

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић изјавио је за сарајевски “Дневни аваз” да референдум у Републици Српској није одговор на проблеме у Босни и Херцеговини и да он штети свима.

"Штети и Србима у Бањалуци, и Бошњацима у Сарајеву, и Хрватима који живе у Босни и Херцеговини. Он, такође, штети и Србији, која је потписник Дејтонског споразума и мора бити један од чувара мира на прсторима бивше Југославије. Он буди старе ране, и само компликује већ довољно тешке односе у региону", рекао је Јовановић за сарајевски дневник, а саопштио је ЛДП.

Према његовим речима, Додик ниједног тренутка не мисли на шири друштвени и државни контекст, већ све посматра кроз своје себичне изборне интересе.

"Због тога већ недељама говорим да је потребан нови договор, који за собом повлачи одлагање референдума, а затим и разговори. У супротном, Додик, кршећи поредак Дејтонске БиХ, провоцира будуће сукобе Срба и Бошњака", рекао је Јовановић.

Јовановић сматра да је уместо референдума потребно отварање дијалога о новим односима у БиХ, с обзиром на то да је Дејтонски споразум био споразум којим је окончан рат и да је данас потребно да се новим договором створе услови да БиХ буде функционална држава.

Истичући да референдум није одговор на проблеме у БиХ, већ да ће их напротив само повећати, Јовановић каже да зато и сматра да је криза у БиХ и предуга и превелика да би данас било ко смео да буде "неми посматрач Додиковог авантуризма, који нас, кроз међунационалне сукобе, јалово поштапање Русијом и свађом са Европом и Америком, убрзано враћа у деведесете године".

"Те године су и даље у свежем сећању у целом региону, и играње ватром само је прилика да националисти потенцијално испровоцирају сукобе чију цену ће опет платити обични недужни грађани. Милорад Додик је апсолутно свестан ове чињенице, али ће све урадити да се одржи на власти, не бирајући средства опстанка на власти и учвршћивања своје позиције. Иза тог референдума стоји бањалучки и сарајевски национализам и његово одржавање је искључиво у корист сукоба, а никако мира", истиче Јовановић.

Каже да је Додиков однос према Београду "демаскирао његове намере".

"Они морају да схвате оно што многи пре њих нису, да Србија може, а у овој ситуацији и мора, без Додика, баш као што Додик не може без оних који су на власти у Србији. Додиков однос према Београду је демаскирао његове намере и апсолутно потврдио да смо годинама били у праву када смо га описивали као некога ко манипулише свим несрећама Срба и Бошњака, злоупотребљавајући притом и Србију и Републику Српску, без обзира на цену коју ћемо сви осим њега платити", каже Јовановић.

Ми смо дужни да чувамо мир, а не Додика и његову власт, нагласио је он.

Јовановић наводи да данашња Европа, заокупљена својим унутрашњим проблемима и изазовима, нема баш много времена и простора да се бави нама.

Када свака држава у региону као свој приоритет постави трансформацију друштва, интеграције и искрене унутрашње реформе, онда тек можемо говорити о промени атмосфере у којој се регион налази, оцењује Јовановић.

"Изборне кампање које су у току у неколико држава у окружењу у први план истичу оне негатвине националистичке испаде који су били карактеристични за нашу ближу прошлост. Најављени Додиков референдум само доприноси том стању и додатно подгрева балкански лонац који већ дуго ври", закључио је лидер ЛДП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи