Вучић: Добра дискусија са Ханом, Србија ће се понашати одговорно

Премијер Србије Александар Вучић је након седнице Владе, којој је присуствовао и комесар ЕУ за суседску политику и проширење Јоханес Хан, рекао да ће се Србија, када је реч о региону, понашати одговорно, али да ће умети да штити своје националне и државне интересе. Пратим све изјаве које долазе из региона, хвала Вучићу на нереаговање, нагласио је Хан.

Премијер је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да се на седници Владе разговарало о три области: наставку европског пута Србије, економском напретку и регионалној политици.

Када је реч о интеграцијама Србије, премијер је рекао да је било речи о томе шта су обавезе Србије на путу ка ЕУ, посебно кроз поглавље 35 које је, како је рекао, најтеже и тиче се Косова, а услов је свих других поглавља. 

"Разговарали смо и о поглављима 23 и 24, а у оквиру њих посебно о питању заштите националних мањина и борбе против ратних злочина и злочинаца, што је нарочито истакао и комесар Хан", нагласио је премијер.

Говорећи о економском напретку, Вучић је захвалио Европској унији на помоћи посебно након поплава.

"ЕУ је много помогла Србији, тај новац Србија неће да заборави, то је на поштен начин искоришћено. Градови који су погођени не само да изгледају једнако као и пре поплава, већ и боље, а имају и бољу ситуацију у привреди. ЕУ је учестовала на обнови јавних објеката, захвални смо", истакао је Вучић.

Додао је да је такође било речи и о бројним пројектима попут Голубачке тврђаве и Дунавске стратегије.

У делу седнице посвећеном регионалној политици, било је различитих ставова чланова Владе о политици неодговарања на провокације, напоменуо је Вучић.

"У нечему смо се подударали, а у нечему разликовали. Хан је саслушао, хоћу њему лично да се захвалим, а никоме се не додворавам на кугли земаљској. Јоханес је искрени пријатељ Србије, био је на нашој страни, тј. био је на страни ЕУ, желео је да види шта се збива и када смо били на ивици оружаног сукоба, пре годину и по, две, када су затворили границу, Хан је говорио искрено", нагласио је Вучић.

Према његовим речима, стратешки циљ Србије је чланство у ЕУ.

"Србија ће увек моћи да заштити националне и државне интересе, али ћемо се понашати одговорно када је реч о регионалној политици. Када нисмо у свему сагласни са ЕУ, рећи ћемо, али увек ћемо желети да радимо заједно, да делимо европске вредности", нагласио је премијер.

Хан: Државник држи до интереса народа - Вучић је државник

Хан је на конференцији за новинаре рекао је да је захвалан премијеру Вучићу на мудрој одлуци о нереаговању на изјаве из Хрватске.

"Пратимо и посматрамо сваку изјаву. Али, ако могу да кажем и мислим да сам усклађен у томе са премијером, задвољан сам начином реговања, или нереаговањем. Мој задатак није да провоцирам, већ супротно", рекао је Хан.

"Ја сам пријатељ Србије, зато што верујем у помирење и потребу да се да допринос даљем напретку региона", приметио је Хан.

Хан је рекао да цени начин реаговања, односно нереаговање премијера, али је подсетио да је хрватски парламент већином гласова дао подршку европском путу Србије.

"Очекујем из добрих разлога да овај глас и даље остане владидан, нисам упознат да постоји други глас, то је била добра одлука, и надам се да ће таква мудрост остати", рекао је Хан.

Према његовим речима, будућност читавог региона је да буде у ЕУ и да је зато потребан регион у којем ће владати мир.

"Интереси Србије су повезани са интересима региона и потребан вам је регион у ком влада мир, одлучност у правцу европске перспективе, што је изражено од свих лидера у региону - да све земље треба да имају европску перспективу да ниједна неће ометати перпсективу неке друге земље", рекао је Хан.

Додао је да од чланица Уније очекује да подрже даљи развој ЕУ.

"Нарочито у региону би требало да се постигне снажна подршка за даљи развој, и не ради се само о економском развоју, већ ако постоји могућност за помирење и сарадњу. То су суштински принципи ЕУ", додоа је Хан.

Објаснио је да лидерство и руковођење које се очекује у региону и изван њега, посебно политичких лидера, јесте да се подржи развој у региону ка ЕУ унтеграцијама.

"То треба схавтити као допринос интересу сваке појединаче земље, али цео регион. Да бисмо развили регион за то треба стрпљење и опредељеност и на крају ћемо видети на приемр приступање Србије ЕУ. То је мој лични циљ и све ћу учинити да допринесем томе", рекао је Хан.

На опаску Вучиића да је он искрени пријатељ Србије, Хан каже да то јесте, јер жели да да допринос помирењу и напретку региона.

"И у интересу ЕУ је да Балкан буде просперитетан", рекао је Хан и додао да не може све да се мења од данас до сутра, већ, како је рекао, постоји историја и изазов је за политичаре да иду напред, да имају визију, али да при томе не изгубите своје гардање из вида.

"То је лидерство, то је разлика између политичара и државника, ваш премијер је државник, на срећу", закључио је Хан.

Вучић: Са Хрватском да се такмичимо у економији, не у увредама

Премијер Вучић је рекао да Србија жели добре односе са Хрватском, као и да жели да се са њом такмичи у економском напретку, али не у сукобима и ружним речима.

Премијер је захвалио комесару Хану што, како је рекао, "за разлику од неких других из ЕУ, не бежи од тешких тема и врућих кромпира у рукама".

Како је рекао, ни данас неће изговорити лошу и нерпистојну реч на рачун грађана Хрватске, ни њихових политичара, али је приметио да су многи од њих били опседнути Србијом и Србима.

"И да су, из мени непознатог разлога, говорили о мени сваки пут, а о њима нико не говори никада, осим ако изговоре увреду", рекао је Вучић и додао да мисли да је влада донела добру одлуку да не одговара на иступе хрватских званичника.

"Такмичење" две земље премијер жели да види на економском, а не политичком терену увреда и ружних речи.

У том контексту рекао је да Србија драматично смањује свој дефицит у односу на Хрватску, те навео да би можда и сам био незадовољан да је ситуација обрнута.

ММФ је Србији прогнозирао раст за ову годину 1,2, а неким другима 1,8 одсто, рекао је Вучић и навео да је раст Србије 1,5, а неких других 1,3 одсто.

"То је такмичење, позитивно такмичење које хоћемо, а не у увредама и ружним речима", рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија има стабилне јавне финансије и највећи суфицит у региону, али да о томе не жели да говори.

"Мислите да ми не би било лако да опсујем некога и увредим, да видимо како сам јак и храбар, а следећег месеца да кажем да померамо исплату плата и пензија, па да се поново задужујемо", рекао је премијер.

Захвалио је Хану на подршци Брисела и додао да очекује да ћемо у будућности имати рационалну подршку, а не "carte blanche".

"Очекујем да ће у Хрватској бити другачија влада и да ћемо имати боље односе", рекао је Вучић.

Упитан да ли очекује да ЕУ изврши притисак на Загреб да почне да се понаша у складу са европским стандардима, Вучић је рекао:

"Не очекујем. Хрватска је чланциа ЕУ, Србија није, захвални смо што имамо готово један третман. Наше је да се боримо, радом да покушамо нешто да урадимо, а то да ли ће нешто да нам падне с неба, то су глупости".

Подсетио је да је ММФ за следећу годину прогнозирао раст од 2,75 одсто, а да је он бојажљиво рекао Хану да жели раст од 3,75 одсто.

"Сад смем да кажем да очекујем и преко четири одсто. Очекујем и пуно инвестиција, као да су сви из ЕУ навалили, имамо у 'пајп лајну' 80 фабрика", рекао је Вучић додавши да у наредних шест месеци буде отворено цетири-пет или шест фабрика.

"Од катастропфалних позиција, дошли смо до тога да неке параметре имамо боље него неке земље Еу, на пример кад је реч о буџестком дефициту. Не можемо да се меримо са Немцима, али у односу на друге борићемо се, пристизаћемо у будућности и не плашимо се теског рада", закључио је премијер.

"EУ посвећена проширењу, Србија на врху листе" 

Хан је рекао да је врло важно што је био са целом српском Владом на седници и што су размењени ставови о европском путу Србије.

"Било је јасно током дискусије да се ради о процесу који изискује одређено време, власништво над процесом треба сви да деле - влада, друштво...", нагласио је комесар ЕУ.

Рекао је да после Брегзита било одређених сумњи о проширењу ЕУ, али су, додао је Хан, европски лидери на самиту у Паризу изразили посвећеност када је реч о проширењу на Западни Балкан, а Србија је на врху те листе.

"Будите уверени да има подршке и одлучности да Србија буде у европској породици", напоменуо је Хан.

Истакао је да ће ЕУ наставити да "ради напорно" да би дошло до даљег напретка Србије на њеном европском путу.

Хан је напоменуо и да је усклађивање са европским стандардима у интересу грађана Србије, а не да би задовољилил европске званичнике.

То је, како је рекао, важно због постизања благостања и просперитета, како би земља била привлачнија за стране инвестиције.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи