Вулин: Геноцид над Србима починио усташки покрет у НДХ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је у Загребу да треба говорити о томе да је геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу, на простору НДХ починио усташки покрет. Истиче да Влада Србије жели најбоље односе са Хрватском и да је отворена за дијалог.

"То неме везе са политиком", рекао је Вулин новинарима после конференције коју је отворио патријарх васељенски Вартоломеј у српској православниј гимназији, додајући да само истина о Јасеновцу може да помогне жртвама и да се такав ужас више не понови.

Министар је истакао да је патријарху Вартоломеју са којим се сусрео и разговарао у Загребу поклонио икону светог новомученика Вукашина јасеновачког, који је симбол страдања српског народа у Јасеновцу.

"Ужас Јасеновца, Јадовна никада више не сме да се понови", нагалсио је министар.

Говорећи о доласку партијарха Вартоломеја у Загреб на конференцију "Новомученици: перспектива II", Вулин је изразио задовољство што је тај скуп организован и што су дошли људи из целог света.

"Желим да захвалим његовој светости патријарху васељенском за велики допринос и бригу о ранама српског народа, бригу о геноциду који је извршен над Србима, Јеврејима, Ромима на простору НДХ", истакао је Вулин.

Медије из Загреба је интересовало и због чега је баш министар за рад присуствовао данашњем догађају, на шта је Вулин одговорио да се у оквиру његовог министарства води рачуна о очувању и неговању антифашистичких традиција српског народа и ослободилачких ратова.

"Сходно томе, мој задатак је да будем баш овде и све што има везе са очувањем традиције и све што има везе са потврдом нашег антифашистичког става управо је мој задатак", нагласио је Вулин.

Он је истакао да је дошао да се још једном поклони јасеновачким жртвама и да свако ко има ту потребу треба данас да буде овде.

"Србија жели најбоље односе са Хрватском"

Рекао је да Влада Србије жели најбоље односе са Хрватском и да је отворена за дијалог.

"За договор је увек потребно двоје, а за свађу је довољан један", рекао је Вулин, одговарајући на питање да ли очекује да ће се односи две земље стабилизовати после избора у Хрватској, који ће бити одржани у недељу 11. септембра.

Он је истакао да никада ниједна груба и тешка реч није дошла из Србије, осим као одговор.

На питање ко се свађа, Вулин је одогворио: "Кажите ви мени, ја нисам".

Колика је била заинтересованост хрватских медија за Вулинову изјаву, показује податак да су га после конференције коју је отворио патријарх васељенски Вартломеј у Загребу, чекали више од два сата.

Долазећи пред новинаре, прокоментарисао је: "Изненађен сам толиком интересовањем", на шта му је новинарка одговорила: "Познати сте хрватској јавности".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи