Јоксимовић: Посете европских званичника важне за Србију

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за РТС каже да је посета европског комесара за проширење Јоханеса Хана, који се у више наврата показао као добронамеран према Србији и пружио подршку, прва званична посета од формирања Владе у Србији. Европске интеграције су најбољи начин да остваримо наше интересе, истиче министарка и додаје да ће се са Ханом разговарати и о односима са Хрватском.

Гостујући у Дневнику РТС-а Јадранка Јоксимовић је рекла да је Србија у доброј и динамичној фази у процесу европских интеграција, да треба да користи спољно-политичке елементе и добре односе са државама, реагује и одржава контакте.

"Важно је да грађани разумеју да су овакве посете, недавни долазак премијера Мађарске Виктора Орбана, затим разговори који ће се следеће недеље одржати у Паризу са Франсоа Оландом, данас је у Србији и Петер Сијарто, веома битне", истиче Јокисмовићева.

Говорећи о тензијама у региону, односима са Загребом и Референдумом у РС, Јоксимовићева је рекла да ће на данашњем састанку сигурно бити речи о томе пошто је регионална сарадња политички предуслов европских интеграција за све земље.

"Наша позиција је стабилна добрим делом захваљујући добром односу према регионалној стабилности. Сви имају своју одговорност, а земља чланица ЕУ има додатну одговорност да, као што је председник Европске комисије Жан Клода Јункер рекао, поштује европске вредности и толеранцију", каже Јоксимовићева.

Истиче да бриселска администрација има предности и мане, али да је врло јасна порука из писама.

"Хрватска је чланица ЕУ и тиме је у предности, Србија се показала као максимално одговорна, показали смо колико поштујемо страбилност. Европске интеграције су најбољи начин да наше интересе остваримо. Јасно је ко је направио то да причамо о регионалној стаблиност, али наша влада није фокусирана само на регион, ми имамо суседе који нису у Западном Балкану, као што су Мађарска, Аустрија... Није случајно Вучић посетио Беч, ја Будимпешту. Србија има савезнике и пријатеље и стиче их да бисмо наше националне интересе боље промовисали",објашњава Јоксимовићева.

Истиче да посета комесара Јоханеса Хана може да утиче на извештај о напретку који ће бити објављен у октобру.

"Ово је добра прилика да са Ханом прођемо све ставке, и све ће то дати добар допринос извештају крајем октобра. Дијалог Београда и Приштине, конкретни резултати да напредујемо у процесу европских интеграција, и схватили смо да оне нису само део спољне политике, то је механизам унутрашњег развоја", рекла је Јоксимовићева.

Додаје да ће се са Сијартом разговарати како да локалне и регионалне агнеције за развој у Србији искористимо за развој пољопривреде и енергетике.

"Ми смо земља кандидат и на рационалан начин смо прихватили обавезе европских интеграција. Говорим о фискалној консолидацији, дефициту, и то није важно да бисмо добили похвалу, то значи да ће професори, лекари имати користи и стабилно финансирање", закључила је Јоксимовићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи