"Магарећа клупа" или нормални услови за рад

Седницу скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова обележила је бурна расправа о томе да ли су посланици "Доста је било" Љупки Михајловски обезбеђени услови за рад у парламенту, јер као особа са инвалидитетом седи у "магарећој клупи".

Чланица одбора из "Доста је било" Татајана Мацура тврди да су њиховој колегиници онемогућени елементарни услови за рад у парламенту јер седи у "магарећој клупи", док председник одбора Мехо Омеровић и чланови тог скупштинског тела из Српске напредне странке наводе да јој није ускраћено ниједно право у парламенту и сматрају да ДЈБ ту тему политизује.

"Доста је било" тражи да њихова посланица седи заједно са колегама из посланичког клуба, а не, како наводе, у последњем реду у "магарећој клупи" без јединице за електронско гласање, те да Одбор због тога треба да се обрати Административном одбору који одлучује о распореду седења у сали.

Оцењујући да су наводи о седењу у "магарећој клупи" непримерени виском дому какав је Парламент, Омеровић је рекао да је место у сали за Љупку Михајловски било једино могуће техничко решење и да у парламенту нема дискриминације.

"То је једино архитектонско решење, није то магарећа клупа. Колегиница Љупка Михајловска има јединицу за електронско гласање и омогућено јој је да се јави за реч", рекао је Омеровић.

Чланица одбора из СНС-а Љиљана Малушић навела је да је "магарећа клупа" недопустив и увредљив израз за високи дом и замолила посланицу Татајану Мацуру да "спусти" тон.

Малушић је рекла да сви посланици имају разумевање за посланицу Михајловски и да ће помоћи, али и навела да ДЈБ ту тему не треба да "политизује због камера" које прате рад Одбора.

Одбор је, иначе, на седници усвојио план и програм рада до краја године, који је на предлог посланика СДА Санџака Енеса Имамовића проширен и питањем заступљености припадника националних мањина у судовима и полицији.

Одбор ће до краја године, на предлог посланице ДС-а Маје Виденовић, одржати и јавна слушања на тему људских права и слободе мишљења.

План предвиђа да Одбор настави да се бави питањем заштите права ЛГБТ популације, што је изазвало негодовање чланице одбора из Двери Марије Јањушевић која је навела да би одбор пре свега требало да се бави питањем заштите Рома, особа са инвалидитетом, као и питањем породице и деце.

Омеровић каже да су осим Рома и особа са инвалидитетом, припадници ЛГБТ најугроженија група и да су парламент и влада посвећени управо заштити најугорженијих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи