Стојановић: Бајден отклонио политичку дилему о ЗСО

После посете потпредседника САД-а Џозефа Бајдена Приштини, заменик премијера Косова Бранимир Стојановић изјавио је да више нема политичке дилеме да ли треба или не треба формирати Заједницу српских општина.

Стојановић је рекао да му је драго што су сви чули поруке Бајдена и да верује да ће бити како је Бајден поручио и да ће се у разумном року енергично кренути у спровођење споразума из Брисела.

Стојановић је оценио да то што су поједине странке у Приштини "сатанизовале ЗСО", то радиле пре свега из уско политичких интереса, а не јер ће ЗСО бити било каква претња било коме.

"Ми ЗСО видимо једино као инструмент који ће помоћи Србима да опстану и да преживе, јер овај оквир у којем данас делујемо, није довољан да би Срби опстали и преживели", рекао је Стојановић.

Упитан да ли је после Бајденове поруке сазрело време да се формира најављивано тело које ће радити на Статуту ЗСО, Стојановић је рекао да су то техничке ствари за које очекује да ће врло брзо бити решене.

Потпредседник САД-а Џозеф Бајден је приликом прошлонедељне посете Приштини рекао да ће Косово изгубити подршку САД ако косовске власти не потпишу споразум о ратификацији границе с Црном Гором и не формирају ЗСО.

Стојановић је оценио и да, "уколико било ко жели и сматра да дијалог треба да се настави, он не може да се настави док се не спроведе оно што је већ договорено. Из тог угла ЗСО мора да се спроведе", рекао је Стојановић. 

"Помно прате шта се у Мушутишту дешава"

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић позвао је све на уздражаност а институције да помно прате шта се у Мушутишту дешава и да се не дозволи да неко намерно ствара или жели да створи сукоб, тамо где не би требало да га буде - на теми права људи да се врате у своје куће.

Стојановић је говорио на конференцији за новинаре поводом постављања билборда у селу Мушутиште, у општини Сува Река, на коме су слике страдалих цивила и припадника Ослободилачке војске Косова, уплаканих Албанки и разрушених кућа.

"Они који су поставили билборд нису се огласили, нити су рекли своја имена ни разлоге његовог постављања, па се може закључити да су имали неке своје личне разлоге, а то је наставак коришћења узурпираних српских имања", рекао је Бранимир Стојановић и додао да ће без обзира на све покушаје застрашивања, Срби у косовским институцијама наставити да раде на процесу повратка на Косово свих који зажеле.

Заменик косовског премијера је изјавио да поштује све жртве и страдања, да осуђује све злочине, али да злочинци имају имена.

"Ми знамо да се 1999.године много тога тешког дешавало на тим просторима и жалимо за свим жртвама које су се десиле и ми не желимо да их негирамо, али и не пристајемо на квалификацију да су сви Срби криви због тога. Сваки кривац и свако ко је учествовао у неком злочину или у неком нападу има своје име и презиме и тако треба да се третира", истакао је Стојановић.

Он је апеловао на надлежне да казне све оне који својим поступцима, позивају на расну, верску и националну мржњу, како је оквалификовао постављање биллборда у селу Мушутиште, у коме после 1999.године, нема ниједног Србина.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи