Свих 28 чланица ЕУ сагласне са Акционим планом Србије

Шеф преговарачке групе за поглавље 23 Чедомир Бацковић каже да су свих 28 земаља чланица ЕУ сагласиле су се са Акционим планом Србије за поглавље 23, који је сажет у преговарачку позицију и послат у Брисел. Истиче да је тамо размотрен и на њега су додата "интерна мерила".

Како је објаснио Танјугу, та "интерна мерила", односно, међумерила, односе се на ток спровођења плана, који ће указати да га Србија заиста спроводи, иако га није скроз спровела.

"То је као кад надгледамо изградњу куће, дођемо да видимо како напредују мајстори. Тако су и та међумерила сагледавају од стране Европске комисије (ЕК) као једног органа ЕУ, да ли ми напредујемо у ономе што радимо", рекао је Бацковић, додајући да је преговарачка позиција сиже Акционог плана из поглавља 23, који има 415 страница.

Друго значење међумерила је, објашњава Бацковић, да, уколико их не прођемо, не буде верификовано "да је кућа стављена под кров" и да онда "не могу да се раде унутрашњи радови, плочице".

"Тек кад се та међумерила потврде од стране ЕК, да су остварена, можемо даље", рекао је Бацковић.

Ипак, напомиње, говори се о три гране живота, које су врло компликоване.

"Овде је у питању да ли је правосуђе добро, или није добро, да ли дужина спора права, или не, што се не може мерити секундама. У том смислу, када било ко има примедбе и коментаре, па и наши драги суседи из Хрватске, онда је то доста пута и ствар тумачења", каже Бацковић.

Бацковић додаје да не може да каже да је икада био потпуно сигуран шта је у ствари природа коментара, односно примедби на наш Акциони план из Хрватске, јер су га прихватили такав какав је.

Према његовим речима, Србија је у преговарачкој позицији у међумерилима упућена на билатералном нивоу да се са суседима договара о проблемима и истакао је да има "значајан оптимизам", да у погледу свих билатералних ствари између Хрватске и Србије, а не између 28 чланица ЕУ и Србије, успети да постигнемо, да сва отворена питања, или највећи део њих, решимо тако да обе стране биду подједнако незадовољне.

"Јер само то је права нагодба, када су обе стране помало незадовољне", сматра Бацковић, који је и помоћник министра правде.

Бацкповић истиче да је преговарачка позиција Србије, сиже Акционог плана за поглавље 23 од 30 страна размотрена, а иако још званично Србији није презентован одговор, Бацковић закључује да нема битних одступања од позиције коју је Србија предложила.

"Нема ту никаквог одступања, нити има постављања неких нових услова, нових мерила које као такве нисмо обухватили", рекао је Бацковић и навео да, у процесу преговарања унутар ЕУ са 28 чланица и заузимања става како ће изгледати њихов одговор на нашу позицију са међумерилима, Србија нема нити учесћа, нити утицаја.

Бацковић истиче да је Акциони план Србије за поглавље 23, сажет у преговарачкој позицији, апсолутно у складу са европским правним тековинама и тежи остваривању тих тековина.

Наглашава да Србија и сама покушава да се укључи у мерење онога што је урађено, да то не остави "некаквим импресијама, површним мишљењима", него да се све конкретно објасни шта се и како ради.

"Наравно, у питању су области које траже нешто времена, како би почеле да дају видне резултате. Очекујем истински, на основу плана и нашег начина остваривања активности, да ћемо већ крајем ове и почетком идуће године, имати веома мерљиве резултате, на пример, смањење старих предмета, када је у питању правосуђе, регулисање неких проблема у погледу заштите националних мањина и са уџбеницима, образовањем, информисањем и слично", рекао је Бацковић.

Како је рекао, добро је да план постоји, да "није дивља градња", и да смо, за сада, у року.

"Акциони план у доброј мери предвиђа временске рокове у којима треба постићи одређене ствари, ми смо све то до сада на време постигли са више од 90 одсто", рекао је Бацковић.

"Статистички извештај о ефикасности спровођења Акционог плана за целокупно поглавље 23, закључно са другим кварталом 2016. издат у јуну, показује да је 77 одсто активности за целокупно поглавље у потпуности реализовано, осам одсто активности готово у потпуности, а три одсто активности није реализовано", навео је Бацковић.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару