Кукан: Србија има пуно пријатеља у Европском парламенту

Посланик Европског парламента и члан групе "Пријатељи Србије" у ЕП Едуард Кукан изјавио је да ће европске интеграције, после отварања поглавља 23 и 24, имати пун замах, али да не треба очекивати да ће чланство у ЕУ доћи брзо.

Кукан, који борави у Београду у оквиру посете чланова групе "Пријатељи Србије", рекао је Танјугу да су европски парламентарци пренели српским властима охрабрење да наставе припреме за будуће чланство у ЕУ, те да су нагласили да Србија има пуно пријатеља у ЕП, који искрено желе да виде нашу земљу у ЕУ.

"Драго нам је да ће после отварања поглавља 23 и 24 процес еворпских интеграција имати пун замах", истиче Кукан.

Кукан каже да је у Београду чуо да су српске власти веома предане европским интеграцијама и да искрено желе да уведу Србију у ЕУ, те да знају да тај процес није лак и да ће бити потребне реформе, које ће се, истакао је, у будућности исплатити јер ће чланство у ЕУ грађанима донети много предности.

Кукан је рекао да не треба очекивати да ће чланство у ЕУ доћи брзо.

"То не функционише тако, четири године је кратак временски период и биће потребно да се земља припреми за дуг процес, али реформе нису потребне због Брисела, већ због тога што ће донети добре услове за живот у Србији", истиче Кукан и додаје да после разговора у Београду има добар осећај да власти у Србији разумеју шта је европски процес.

Кукан оцењује и да је преговарачки тим који води Тања Мишчевић веома добар, да су у њему професионалци који знају свој посао.

"Надам се да ће и у овом тешком времену у Европи за ЕУ и за процес проширења, процес преговарања ићи напред и да ће бити успешан", рекао је Кукан.

Упитан који ће бити највећи проблеми пред Србијом на европском путу, Кукан је рекао да ће бити потребно да се испуне критеријуми ЕУ, те да ће најтежа питања бити свакако она која обухватају области у поглављима 23 и 24, попут владавине права и борбе против корупције, али и пољопривреда, заштита животне средине...

Кукан додаје да у преговорима са ЕУ учествују две стране, два партнера, ЕУ и Србија, те да држава треба да буде партнер Европске комисије, да размишља о томе које компромисе може да испуни, а које не, те да се бори за њих.

"Не треба да се сагласите са свим што понуди ЕК, то су преговори и у њима постоје два партнера. Треба да будете партнер ЕК, али треба да размислите о томе које компромисе можете да испуните, које не, и да се борите за њих. Охрабрујем вас на то", поручио је Кукан.

Упитан како ће Брегзит утицати на процес проширења, Кукан одговара: "Не мислим да процес проширења и дешавања после Брегзита иду на једној истој равни и не мислим да ће да утичу један на други".

Међутим, Кукан додаје да је Велика Британија подржавала проширење ЕУ и да смо изгублили једну земљу која је могла да игра позитивну улогу у том процесу.

"За Србију је најважније, са или без Брегзита, да испуни критеријуме, јер ће то бити цењено у ЕУ", поручио је Кукан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару