Уочи годишњице у Сребреници, три предлога о резолуцији

Недељу дана пред комеморацију у Сребреници, у Скупштини Србије два опозициона предлога и један из редова скупштинске већине. Баве се квалификацијом злочина, а додирна тачка им је једино повод.

Два предлога резолуције, две квалификације, другу годину заредом. Трећи предлог о страдањима у Другом светском рату. Сва три уочи комеморације у Сребреници.

"Ми инсистирамо на пуној квалификацији, на правом називу догађаја који се десио у Сребреници", истиче Наташа Мићић из ЛДП-а.

На то и ове, као и прошле године, моментални одговор стиже од Маријана Ристичевића, посланика скупштинске већине. Он се, међутим, на већину не позива.

"Нисам сигуран да ли ће бити усвојена, није ми толико стало ни да буде прихваћена и изгласана, стало ми је да буде праведна, да на једнак начин третира све жртве", напомиње Ристичевић.

О жртвама, али НДХ - Србима, Јеврејима, Ромима, недељу дана пре комеморације у Сребреници, говори ДСС. Једно је тајминг, друго суштина, кажу, и инсистирају њихов предлог није контрарезолуција.

"Наша посланичка група није имала прилике да са тиме раније изађе, а морам признати да ја чак нисам знао да ништа слично не постоји, а ако ми нећемо да бринемо о својим жртвама па ко хоће", пита Ђорђе Вукадиновић из ДСС-а.

Хоће ли иједан предлог доћи на дневни ред Скупштине Србије? Парламентарна већина не заузима званичан став ни о једном предлогу. Предлагачи углавном траже хитно усвајање, али не и ванредну седницу. Прва редовна је на јесен. Прошле године о предлозима се није расправљало.

"Није им била ни намера. Нису доставили 84 потписа колико им је потребно да би се уопште сазвала седница да се о томе расправља. Кад ви већ другу годину заредом то радите то је већ лоша намера. Сад имамо и трећу некако не могу да се отмем утиску да је и ту реч о политици", објашњава Мирјана Чекеревац, скупштински извештач листа Политика.

У скупштинској Декларацији о Сребреници из 2010. године посланици су осудили злочин над бошњачким становништвом 1995. године. Злочин над Србима, осудили су пола године касније.

"Тек када четири председника буду одали пошту свим жртвама које су пале деведесетих по имену и презимену не само по нацији тада ћемо имати прави крај рата и крај манипулације" наводи Александар Попов из Центра за регионализам.

Двадесетак година за то изгледа није довољно.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару