(Не)реалне најаве из Приштине

На северу КиМ ће почети да раде косовске институције, најављује министарка задужена за дијалог са Београдом Едита Тахири. Београд без реакција на њену најаву. На северу политичари уздржани, правници сумњају у рокове који се помињу.

Основни суд у северном делу Косовске Митровице обухватаће седам општина на северу Косова. Четири српске и три албанске. Из Приштине је најављивано је да ће почети са радом у октобру прошле године. Све процедуре међутим још нису завршене, нити је примљен договорен број судија, тужилаца и административног особља.

Председник Судског савета Косова Нехат Идризи рекао је да је, на основу информација које је добио за 14 позиција судија, конкурисао 21 кандидат. Према његовим речима, документација је припремљена и сада очекују само када ће да почне интервјуисање.

Пре два месеца објављен је конкурс и за пријем 115 административних службеника. Конкурисало је 198 кандидата. И они треба да буду интервјуисани пре него што коначан списак са именима стигне у Судски савет Косова. На прошлогодишњем конкурсу, изабрана су 34 кандидата за судије и тужиоце.

У судском савету кажу да је испоштовано слово споразума, тако да ће сви судије и тужиоци пријављени на конкурсу, бити српске националности.

"Ове године не верујем да може да дође до почетка рада интегрисаног правосуђа, управо из свих ових разлога да се не би понављали. Нити су обезбеђене зграде, чак и оне које постоје у јужном делу - Југобанка није опремљена да би суд могао несметано да функционише", рекла је судија Јелена Кривокапић.

У судском савету смо питали, када би избор судија и другог особља треба да буде окончан.

Идризи мисли да до краја септембра, или октобра, тај процес треба да се заврши.

"Мислим да се више прича о 1. октобру као неком могућем датуму почетка рада тог новог правосуђа. Лично нисам оптимиста када је тај датум у питању, радије бих био склон да кажем да ћемо још ову годину 2016. провести у том двојном систему", навео је адвокат Љубомир Пантовић.

Представница косовске владе у дијалогу са Београдом Едита Тахири, најавила је да ће осим суда, на северу Косова ускоро бити отворене и канцеларије министарстава.

Председници четири општине кажу да о томе до сада нису ни са ким разговарали, тврдећи да је најава Тахиријеве тенденциозна, јер влада, ако има добре намере, истовремено треба да оснује своје канцеларије и у другим српским срединама на Косову, не само на северу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару