Селаковић: Поглавља не мењају закон о јурисдикцији над ратним злочинима

Министар правде Никола Селаковић рекао је да усвојени Акциони план за Поглавље 23 не подразумева промену дела законодавства које се односи на универзалну надлежност за кривични прогон и процесуирање ратних злочина.

Акциони план за поглавље 23 су прихватиле све чланице ЕУ још пре неколико недеља или месеци и са тим немамо апсолутно никакав проблем", рекао је Селаковић одговарајући на питање шта ће бити са тим захтевом Хрватске за деблокаду поглавља и наставак европског пута Србије.

"Знате како каже једна лепа изрека - свако је ковач своје среће. Према томе, Србија је своју срећу исковала", додао је Селаковић.

Селаковић је објаснио да српско кривично законодавство поседује универзалну надлежност за кривични прогон и процесуирање ратних злочина, те да није једино у Европи које га има.

"Неке државе у нашем окружењу, међу њима и Хрватска имају чак и општију одредбу. Ја сам већ једном јуче рекао, акциони план који је усвојен, који ћемо спроводити не подразумева промену тог дела законодавства, што значи да смо били успешнији ковачи своје среће у овом тренутку", рекао је Селаковић.

Министар је рекао да Србију, када је реч о поглављу 23 чека велики посао, а на питање да коментарише ратне одштете које се од Србије траже, Селаковић је одговорио да не зна ни о ком рату је реч. "Овде се водило доста ратова и када бисмо кренули да испостављамо једни другима рачуна за ратне одштету не знам докле бисмо дошли", додао је Селаковић.

Подсетио је да се ближи 5. август, који ће Србија и Хрватска обележити на другачији начин.

"То је дан који ће се преко Дунава у Хрватској славити као национални празник, у Србији ће то бити најтужнији дан. То су ствари око којих нећемо мењати своја гледишта. они нека своје славе, ми ћемо своје да обележавамо, да се сећамо са тугом, а такви захтеви и спекулације нису ми јасне", закључио је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару