Вучић: Имаћемо Владу пре него Британија премијера

Мандатар Александар Вучић рекао је да није сигуран да ће Влада бити формирана пре отварања поглавља 19. јула, али ћемо је, нашалио се, свакако имати пре него Британија новог премијера.

Вучић је након отварања СКЦ Обреновац поновио да ће Влада свакако бити формирана у законском року, да још нема коначан састав, али да ће у њој свакако бити људи способни и решени да изнесу реформе.

Истакао је да би у погледу термина формирања Владе све остало биле спекулације.

"Имаћемо Владу пре него што ће Британија добити премијера", нашалио се Вучић одговарајући на питања новинара.

"Ако ништа, није лоше, јер ни ови моји, а ни ови туђи, посланици и сви остали не могу лако да иду на море. Мораће овде по Србији да се одмарају, више новца ће остати пореским обвезницима. Нек раде нешто за земљу уместо да троше паре", рекао је Вучић у шали новинарима у Обреновцу, упитан да ли смо ближе новој влади након одлуке о отварању поглавља.

Додао је да, наравно, ни "своје" не може да задржи да не иду на летовање, и да му није лако да одговори на питање да ли смо сада ближе влади.

Кад је реч о саставу Владе, што је новинаре највише занимало, рекао је да није још дефинисао тим који ће водити, али јесте циљеве.

У Влади ће, истакао је, бити само људи који су спремни да изнесу реформе за које смо се определили.

"Биће наравно у Влади људи из странке, али биће и оних који нису у СНС-у", рекао је Вучић.

Није било услова за отварање поглавља

Нико нам није постављао услове за отварање поглавља, па ни Хрватска, рекао је премијер Александар Вучић додајући: "Нама нису ниједан поставили, да ли су имали услове које су неким другима постављали не знам, нико са мном није тако разговарао."

"То да ће поглавља бити отворена 18. или 19. јула чуо сам од највиших званичника ЕУ, тако да је то оно што ми очекујемо", навео је Вучић додајући да нам предстоји тежак рад, али да је "много важније да се боримо за себе и да направимо то да имамо више путева и улица, више оваквих објеката попут нове зграде Спортско-културног центра у Обреновцу.

То је, поновио је, наш посао – реформа државне управе и много тога што у владавини права треба да се уради.

"То је посао на дуг рок, имамо још много да радимо, не плашимо се, а шта ће цех бити зависи после од других", навео је, приметивши да ниједног секунда није ликовао кад је било јасно да ће поглавља бити отворена 19. јула, као што, додао је, претходно није кукао кад је процес био закочен.

Србија неће копирати мађарску "показну веžжбу"

Вучић је поручио да Србија неће копирати Мађарску и изводити "показне веžжбе" на својим границама.

У разговору са новинарима, подсетио је да се Србија у протеклом периоду понашала озбиљно и одговорно када је реч о мигрантима:

"И тако ће се понашати и убудуће", рекао је премијер Вучић у Обрановцу и додао да верује у политику немачке канцеларке Ангеле Меркел када је то у питању.

Премијер је, замољен да прокоментарише поступање Мађарске када је реч о појачаној контроли границе, рекао да Србија неће имати сличне показне вежбе.

То су, оценио је, дечачке играрије и када би се тиме бавио на тај начин, сам себи би, казао је, изгледао неозбиљно.

"Понашали смо се врло одговорно, наставићемо да се одговорно понашамо, верујем у политику госпође Меркел, нисам ни нервозан, ни уплашен", рекао је премијер и додао да Влада Србије зна шта је њен посао.

Подсетио је и на недавно затварање српско-хрватске границе због подизања зида на хрватској страни, запитавши каква је сврха тога била да се блокира саобраћај шест сати на једном граничном прелазу.

"Железара од пропале приче постала замајац земље"

Вучић је поручио да је за њега једино важно да је смедеревска железара од пропале приче постала замајац развоја земље.

Вучић је у Обреновцу, на молбу да прокоментарише писма бившег главног менаџера Петера Камараша и представника Министарства привреде која су се ових дана појављивала у медијима, рекао да није у стању да се тиме бави.

"Најважније је да је Железара успешна прича. Ти радници не би радили ништа..., а те њихове 'дечачке свађе' су довеле дотле да ће сада одговарати за те оптужбе", рекао је премијер.

Важно је, истакао је, да је Железара у кинеским рукама, да је свим радницима понуђен уговор о раду, да ти људи имају будућност, да је једна пропала прича постала замајац развоја Србије.

Поновио је да не мисли ништа ни о једном од тих писама, али је додао да мисли да ниједно од њих није у потпуности тачно.

Поводом критика Светске банке на рачун ЕПС-а у погледу реформи, Вучић је изјавио да више верује Светској банци него ЕПС-у.

"Не мислим да је Светска банка говорила да ЕПС лоше послује или да ништа није урађено, али оно што морамо да урадимо у неколико области то је да кажемо како хоћемо да ЕПС изгледа за пет или 10 година, како хоћемо школство за пет или 10 година", рекао је Вучић новинарима у Обреновцу.

Навео је да је јуче по повратку из Париза на некој телевизији гледао прилог у којем се грађанима шаљу поруке да се не пријављују за брање малина, јер ће због врућина падати у несвест и повраћати, те да – ако ми такву Србију хоћемо – он неће да учествује "у том послу".

"То није Србија за коју се борим, која плаче и кука зато што треба да ради, желим да имамо Србију и зато сам и овој деци говорио о послу. Ако је суштина да нећемо ништа да променимо, већ да прође још један дан како би задржали привилегије, у томе нећу да учествујем, и у просвети, образовању, и у енергетици, али и у политици привредног раста", ракао је мандатар.

Навео је да је у свим тим областима потребно да поставимо петогодишњи и десетогодишњи циљ, а онда и степенике путем којим ћемо доћи до тог циља.

"Тако и у ЕПС-у. Не можемо све да урадимо за пет месеци, не можете да се изборите са оним што је стварано 40-50 година, ту није све лоше, имате и доста добрих ствари, али можемо да видимо шта је ту што можемо да мењамо и сваке године ћемо мењати и ја сам ту најчешће сагласан са Светском банком", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да у септембру или октобру у Београд треба да дође председник Светске банке Џим Јонг Ким. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару