Врачарска политичка сапуница

Једина београдска општина после избора без власти је Врачар. Након пропалих консултација, неуспелих договора, прелетања са једне листе на другу - нова шанса за фомирање скупштинске већине биће у петак. Поставља се питање јесу ли кључни актери близу договора.

Два месеца од избора на Врачару се и даље једино зна да се ништа не зна.

"Мислим да је свима доста приче ко је коме шта понудио, рекао, ко кога уцењује и чиме", рекао је председник СО Врачар Михајло Групковић.

Али, понуде не престају. Партнери СНС у врачарској скупштини - ДСС - мањинску подршку за формирање већине нуде другој страни - покрету ДЈБ и листи око ДС. Обе странке ДСС позивају да тражи смену председника Скупштине и поручују - понуду нису званично добили.

Растко Јанков из покрета "Доста је било" рекао је да је понуда таква да га зачудила кад је први пут видео, у питању је један једини одборник од 45 који сада нуди ДЈБ-у подршку као мањинској групацији.

Бранимир Кузмановић из ДС-а рекао је да понуде преко медија нису добре.

У медијма је одјекнула и друга понуда листи "Врачар слободно". Понуђач је председник врачарске скупштине из ЛДП-а, који је изашао са листе око ДС-а и приклонио се СНС-у. У договору са напредњацима, ЛДП место председника општине нуди бившем партнеру ДС-у.

"Нама не смета, ми смо пружили руку свима сем листи ДЈБ", рекао је Угљеша Мрдић из СНС-а.

Кузмановић каже да коалиција са СНС-ом није могућа, али коалиције су могуће са осталим чиниоцима.

Сви остали чиниоци врачарске саге поприма радњу шпанске и трајање индијске серије - сагласни су да се са крхком већином од 23 одборника - тешко може владати.

Мрдић каже да само ако имају власт од 35-40 одборника могу да реализују планове.

"Разговарамо са свим потенцијалним парнтерима у нади да ћемо моћи да формирано већину", каже Кузмановић.

Јанков је рекао да што се њега тиче, да би било здравије да се иде на нове изборе, али то од њих не зависи.

"Очекујем договор и да се формира коначно власт која је ефикасна и у интересу грађана", сматра Групковић.

Грађани су гласали овако - 17 мандата добила је листа "Врачар слободно", 16 - СНС, седам ДЈБ, СПС - три, ДСС- Двери - два. Ситуација је сада другачија: листу око ДС напустило је двоје одборника из ЛДП и Левице Србије, и у скупштини се приклонили СНС.

Шансе за формирање скупштинске већине или за ново прегруписавање - већ у петак, 8. јула. Крајњи рок за формирање власти је 24. јул.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару