Декларација: Будућност Западног Балкана у ЕУ интеграцијама

Будућност Западног Балкана лежи у европским интеграцијама и регионалној сарадњи, а повезивање и трговина прилика су и изазов за регион, стоји у завршној Декларацији Самита Западни Балкан-ЕУ у Паризу.

Како је саопштено из Министарства спољних послова Француске, учесници самита са Западног Балкана потврдили су да је њихова будућност у ЕУ, без обзира на исход недавног референдума у Великој Британији. Истиче се да је јасна европска перспектива дата свим земљама региона током самита у Загребу и Солуну 2000, односно 2003. године, што је у више наврата и недвосмислено поновљено од тада.

У Декларацији се констатује да је регион направио значајан напредак на европском путу током последњих година и поздрављени су напори земаља Западног Балкана у различитим фазама њиховог одговарајућег процеса придруживања и позвала је да се континуираним напорима одржи напредовање ка Европској унији.

"Више него икада, у срцу процеса проширења ЕУ, лежи владавина права, кроз правосудне реформе, борбу против организованог криминала и корупције, као и обезбеђивање пуног поштовања основних права", стоји у Декларацији.

Наглашава се да је регионална сарадња кључни услов за европску перспективу региона "погођеног трагичним сукобима пре мање од 25 година" и наводи се да је од тада велики напредак постигнут на Западном Балкану, који је поздрављен у Паризу и позвало се на континуиране напоре сваке земље ка добросуседским односима.

Декларацијом се подсећа на значај регионалне сарадње за решавање отворених билатералних питања и истиче помирење од суштинског значаја за стабилност региона на путу ка приступању ЕУ.

Земље, учеснице Самита са Западног Балкана, потврдиле су решеност да наставе да раде заједно у духу Бечке декларације од августа 2015. и Бечке конференције из априла ове године и потврдили су своју опредељеност да се уздрже од злоупотребе отворених билатералних питања у процесу придруживања ЕУ.

"Регионална сарадња младих за излечење рана из прошлости" 

Велики корак је потписани споразум о успостављању Канцеларије за регионалну сарадњу младих (РИЦО), што се у Декларацији констатује као одлука с циљем "излечивања рана из прошлости у региону".

Наводи се да ће мисија нове Канцеларије бити подржавање активности које промовишу помирење народа, као и програме на сећања, разноликости, интеркултуралне размене, регионалне мобилности, учешће грађана и промовисање демократских вредности.

"Сви учесници самита јединствени су у уверењу да ће РИЦО пружити велики допринос помирењу и европској будућности региона јачањем размена младих", наводи се у тексту Декларације.

Истиче се регионална сарадња као кључни елемент за економски раст у земљама Западног Балкана, јер доводи до веће повезаности популација, као и заједничких улагања.

"У контексту тренутне економске ситуације, регионална сарадња један је и
једини начин да се суочи са заједничким изазовима, а регионалне организације, попут Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ) играће важну улогу у томе", стоји у Декларацији.

Одрживи економски раст представља основу за просперитетну будућност региона, а да би се постигао тај циљ, самит у Паризу фокусирао је напоре на повезивању и могућности за узајамно корисну трговину у региону.

Самит у Паризу био је и прилика да се позове за даљи напредак и потребу бржег реализовања договорених инвестиционих пројеката. Учесници из региона сагласни су да је потребно даље радити на сазревању приоритетних инвестиционих пројеката.

Потписници Декларације сматрају да приоритет треба дати младима и да је побољшање перспективе младих генерација од изузетног значаја за осигурање стабилности, одрживог развоја и напретка у региону и у том контексту, учесници су разговарали о напретку на реализацији Позитивне агенде за младе Западног Балкана која је покренута на састанку министара спољних послова 23. априла.

Земљама региона заједничка је и борба против актуелних изазова - миграције и против тероризма и радикализације, док су земље Западног Балкана препознате као важни партнери у борби против тих криза и смањења илегалних миграционих токова у Европи.

Наводи се и да су ЕУ и њене државе чланице такође предузеле конкретне мере за решавање те кризе и њених последица, нарочито обезбеђивањем помоћи у роби и финансијској подршци локалним заједницама и успостављању чвршће сарадње у борби против трговине људима за коју се сматра да је контрола спољних граница ЕУ кључ.

Ослањајући се на претходне самите из Берлина 2014. и Беча 2015. године, Француска је у Паризу дочекала шефове влада, министре иностраних послова и министре економије Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Македоније, Црне Горе, Србије, као и Хрватске, Словеније, Аустрије, Немачке, Италије и представнике Европске уније и међународних финансијских институција.

Париски самит имао је за циљ да обезбеди повећану усклађеност са различитим иницијативама које промовишу регионалну сарадњу у светлу европске перспективе региона, као и да подстакне јачање саме регионалне сарадње, за коју се сматра да остаје кључни елемент за стабилност и региона и целе Европе.

Учесници париског самита поздравили су спремност Италије да буде домаћин следећег самита о Западном Балкану 2017. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару