Дачић: Тражимо да се ЕУ изјасни о односу према Србији

Шеф дипломатије Ивица Дачић очекује од Европске уније да се на Самиту о западном Балкану у Паризу изјасни и о свом односу према Србији, а пре свега о томе да ли жели однос међусобног уважавања.

Дачић је за Танјуг рекао да су најважније теме Самита регионална стабилност и европска интеграција региона.

"Србија ће на том скупу још једном показати своју опредељност за мирно решавање свих отворених питања на Балкану. Зато је одлука да се не отворе поглавља 23 и 24 веома негативно одјекнула, јер Србија тражи елементарно поштовање. Ако ми урадимо све оно што се од нас тражи не очекујемо да будемо за то кажњени", нагласио је Дачић.

Оно што је Хрватска урадила, а остала је само она, пошто је Лондон, како је рекао, повукао своју резерву, нема никакве везе са приступним преговорима, већ се ради о захтевима те земље који се заснивају на билатералним односима што није пракса у европским преговорима.

"Одувек смо били спремни да отворена питања решавамо између нас, а Хрватска није јер није ни делегирала људе у комисије за решавање разних отворених питања", истакао је Дачић.

Дачић је рекао да очекује од ЕУ да то питање реши, јер је све што је било до Србије она учинила.

"Када реч о поглављима то је на ЕУ. Треба да каже да ли жели однос међусобног уважавања, да знамо шта треба да радимо, а апсолутно смо против политике покретних циљева како за нас, тако и за друге земље региона", поручио је Дачић.

Састанци попут Самита у Паризу, према његовим речима, су корисни, јер ће премијер и министри заступати политику из које се јасно види да Србија наставља европски пут, али и да тражи поштовање за нашу земљу.

Оценио је да је најважније да се одржава "ватра" која је упаљена у Берлину и да западнобалканска агенда и даље буде присутна у Брислеу, однсоно међу најважнијим чланицама ЕУ.

"Важно је испоручивање резултата, да имамо конкретне резултате у пројектима. Било да је реч о саобраћајној и енергетској инфраструктури, али и када је реч о регионалној канцеларији за младе коју је иницирао премијер Александар Вучић, а идеју прихватио његов албански колега Еди Рама", објаснио је Дачић.

Дачић је истакао да је једна од тема и миграција, а Србија тражи да ЕУ има јединствен приступ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару