Ернандез: Куба принципијелна у одбрани права Србије

Куба је принципијелна у одбрани права Србије на очување територијалног интегритета и суверенитета, поручио је председник парламента те земље Хуан Естебан Ласо Ернандез после састанка са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.

"Моја посета Србији реализује се са чврстом намером да се настави политички дијалог на највишем нивоу и да се пружи допринос унапређењу веза и сарадње. Понављам још једном наш принципијелни став у одбрани права Србије на очувању свог територијалног интегритета и суверенитета и права да на одлучивање о сопственој судбини", истакао је председник парламента Кубе на заједничкој конференцији за новинаре са Гојковићевом.

Захвалио је Србији на подршци у корист укидања блокаде Кубе, коју САД још држе на снази, наводећи да постојећи односи Кубе и Србије, након 73 године од успостављања дипломатских односа, све више напредују.

Рекао је и да му је велика част што је прихватио позив председнице Скупштине Србије Маје Гојковић да посети Србију, што је договорено приликом њене прошлогодишње посете Куби, када је потписан споразум о сарадњи два парламента.

Са Гојковићевом, којој је честитао реизбор, имао је данас, како је додао, значајне разговоре о различитим темама и о сарадњи у свим пољима у којима две државе могу да сарађују.

"Разговарали смо и о недавно завршеном конгресу наше партије и перспективама које постоје и које ће се развијати не само на политичком, већ и на економском и друштвеном плану", рекао је председник кубанског парламента, додајући да две земље много личе и имају нешто заједничко – храброст да опстану, јер бране праведну идеју.

Гојковићева је указала да је посета Ернандеза историјска, јер је први пут да један председник кубанског парламента дође у посету Србији, подсећајући да је пре пет месеци са њим потписала споразум о сарадњи два парламента, што је први такав споразум који је Скупштина Србије потписала са једном латиноамеричком земљом.

Гојковићева је рекла да је са кубанским колегом разговарала о билатералним односима две земље, који су традиционално добри и пријатељски, а пренела му је да је Србија захвална што поштује наш суверенитет и интегритет.

"Куба је то показала и на конкретним делима, приликом гласања о темама од значаја за Србију. Посебно смо захвални на ставу Кубе при гласању о чланству Косова у Унеску", истакла је Гојковићева, наводећи да два парламента треба да конкретизују потписани споразум, а радна тела и посланичке групе пријатељства да чврсто сарађују и убудуће.

Додала је да је изузетно важно да делегације две земље размењују ставове и мишљења приликом наступања у оквиру Интерпарламентарне уније.

Председник парламента Кубе ће у наставку посете Србији разговарати са председником Србије Томиславом Николићем, председником Владе Србије Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем, а Гојковићева је рекла да је битно што ће разговарати са свим високим званичницима Србије, јер је потребно да политички дијалог прати још чвршћа и већа економска сарадња и сарадња у другим областима, попут саобраћаја, здравства, туризма, културе и многих других области за које постоје потенцијали сарадње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару