Савет безбедности УН о Косову

Њујорку ће данас бити одржана седница Савет безбедности Уједињених нација о Косову на којој ће Србију представљати први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

На седници ће бити представљен најновији извештај генералног секретара Уједињених нација Бан Кимуна о раду Унмика и ситуацији на Косову у протеклом тромесечју.

Потом ће се обратити Ивица Дачић који ће изнети осврт на извештај, нашу оцену актуелне ситуације на Косову и Метохији и деловања УНМИК-а.

Како се наводи на сајту Уједињених нација, Бан Кимун изражава забринутост због споре примена Бриселског споразума.

Генерални секретар УН је, такође, оценио да на Косову још пуно тога треба урадити на промовисању веће толеранције и помирења међу заједницама, на обезбеђивању заштите мањинских права, као и на томе да се олакша повратак расељених, подрже њихова имовинска права и заштити верска традиција.

У извештају који обухвата период од 16. јануара до 15. априла ове године, а који ће бити представљен на седници Савета безбедности УН посвећене КиМ, он је поздравио, како је навео, посвећеност косовског председника и премијера процесу нормализације односа Београда и Приштине и постизању пуне примене досад постигнутих споразума, нарочито успостављању Заједнице српских општина, објављено је на сајту УН.

"Ипак, са забринутошћу констатујем спор темпо имплементације у последњих 12 месеци и надам се да ће досад предузети позитивни кораци уз посредовање ЕУ бити праћени енергичним напорима да се доврше преостали кораци и реше друга питања у блиској будућности", истакао је Бан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи