Коцијанчич: ЕУ је за пуну примену споразума Београда и Приштине

Европска унија истрајно тражи да се у потпуности примене сви договори између Београда и Приштине, изјавила је у Бриселу Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице ЕУ Федерике Могерини.

Коцијанчичева је, за агенцију Бета, истакла да је "свеукупно далеко од стварности свака сугестија да се прекраја споразум Београд-Приштина и то је смишљена нетачна информација".

Портпаролка високе представнице ЕУ Федерике Могерини желела је да укаже на то да су се Београд и Приштина приликом недавног сусрета на високом нивоу сагласили да ће у потпуности спровести све договоре.

Додала је да је Могеринијева у контакту са обе стране са циљем да се донесе одлука о следећим корацима који треба да воде даљем напретку у дијалогу Београд-Приштина.

Висока представница је претходно у Приштини рекла да ЗСО неће бити паралелна структура власти и да то "не доводи у питање територијални интегритет Косова".

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је поручио међународној заједници и Могеринијевој да нико неће прекрајати оно што је договорили 25. августа прошле године у сусрету премијера Србије и Косова у Бриселу, када је у питању формирање ЗСО.

"Веома поштујемо Вашу улогу, али нећемо прихватити да Ви или неко други прекраја оно што је недвосмислено договорено у Бриселу", навео је Ђурић у поруци Могеринијевој.

"Дијалог после формирања Владе у Београду"

У Бриселу се ради на томе да дође до нове рунде дијалога на највишем политичком нивоу између Београда и Приштине, али ће до тога доћи тек пошто се формира нова Влада у Београду, речено је Танјугу у Бриселу.

"Висока представница Федерика Могерини у контакту је са обе стране како би дошло до корака који би водили напретку у имплеметацији договореног", рекла је Танјугу Маја Коцијанчић.

У ЕК наводе да је приоритет у дијалогу између Београда и Приштине имплементација договора постигнутих на последњем састанку премијера Алекасандар Вучића и Исе Мустафе у јануару ове године.

Како Танјуг сазнаје, из европских дипломатских кругова, ЕУ и даље инсистира на пуној примени договореног у дијалогу, што, како оцењују у Бриселу, тренутно није случај.

Истовремено, наводи се да до именовања новог премијера у Србији Федерика Могерини неће сазивати следећу рунду дијалога.

У међувремену, разговори делегација Београда и Приштине, на техничком нивоу, настављају се у Бриселу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи