Мишчевић: Велики број поглавља у другој половини године

Шефица преговарачког тима Србије за приступање Европској унији Тања Мишчевић изјавила је да Хрватска не би требало да блокира отварање поглавља са ЕУ, већ да би целој ствари требало да приступи на други начин, јер је реч о билатералним питањима.

"Комуникације са Хрватском је било када смо појашњавали решења, онда се ствар пренела на Брисел и сада је то у рукама ЕУ која покушава да нађе решење и да се превазиђе блокада", рекла је Мишчевићева за телевизију Н1.

Она је рекла да је реч о почетку великог преговарачког процеса са ЕУ и да би Хрватска требало на други начин да му приступи.

Мишчевићева је, наводећи да Хрватска већ дуже време не даје зелено светло, посебно за Поглавље 23, уводећи нека нова питања која нису била постављена, рекла да у преговарачком процесу свака држава чланица има могућност блокаде и да је то један од озбиљних проблема.

"Ми морамо да наставимо да радимо и мењамо све оно што смо предвидели у овим поглављима. Не испуњавамо билатералне захтеве, ми преговарамо са ЕУ, испуњавамо услове који се тичу права ЕУ као што је сарадња са Хагом", рекла је Мишчевићева.

На питање зашто неке земље напредују брже у преговорима, попут Црне Горе која је отворила знатно више поглавља, Мишчевићева је рекла да кључ лежи у нормализацији односа са Приштином и подсетила да је требало две године да се отвори прво поглавље, односно тек када је ЕУ рекла да је све у реду у односима са Приштином.

"До краја 2016. године најважније је отворити поглавља 23 и 24, плус поглавље 35, то су поглавља која најпре морамо да отворимо да бисмо отворили и остала, на којима радимо. За другу половину године спремамо велики број поглавља", рекла је Мишчевићева.

Коментаришући саопштење Транспарентност Србија, која наводи да је Акциони план за Поглавље 23 "непримећено" усвојила техничка Влада Србије у постизборним данима и указује да су многи рокови за спровођење одређених активности постављени у том плану већ прошли, Мишчевићева је рекла да се акциони план за поглавља 23 и 24 стално иновира и да је Транспарентност вероватно погледала стару верзију акционог плана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи