Читај ми!

Србија изабрана у Извршни савет Унеска

Генерална конференција Унеска изабрала је у Паризу нове чланице Извршног савета, а међу земљама које ће у наредне четири године бити заступљене у овом телу биће и Србија. Гласање је показало да није изгубљен углед у тој организацији, поручује амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић.

Осим Србије, у групи источноевропских земаља данас су изабране и Словенија, Литванија и Русија.

Нове чланице бирају се по регионалним групама, од којих свака има одређен број чланица.

У групи која обухвата западноевропске земље и Северну Америку, изабрано је шест нових чланица: Француска, Грчка, Италија, Шпанија, Велика Британија и САД.

Из групе земаља Латинске Америке и Кариба нове чланице су Бразил, Мексико, Хаити, Никарагва и Парагвај.

У групи азијских и пацифичких земаља изабрано је шест нових чланица, а у групи која обухвата афричке и арапске земље десет, док ће за једно место избори бити поновљени, будући да су две земље добиле исти број гласова.

Извршни савет, као нека врста владе Унеска, доноси све најбитније одлуке које се тичу те организације између одржавања Генералних конференција које заседају на две године.

Танасковић: Србија није изгубила углед у Унеску

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић рекао је да је пријем Србије у Извршни савет те агенције УН велики успех, јер се показало да није изгубљен углед земље у тој организацији.

"Гласало је 186 земаља, од којих је Србија добила 161 глас и заједно са Русијом, Литванијом и Словенијом постала нова чланица Извршног савета из друге изборне групе", прецизирао је Танасковић у изјави агенцији Бета.

Истиче да се тај број гласова може сматрати изванредним резултатом, с обзиром на конфронтацију коју је Србија имала пре само три дана у вези са захтевом Косова за пријем у Унеско. "Значи да та конфронтација није утицала на углед Србије у тој међународној организацији", додао је амбасадор Србије.

Сматра да ће састав Извршног савета у наредном периоду бити прилично уравнотежен, посматрано и са становишта интереса Србије, као и да ће Србија бити у могућности да активно утиче на доношење одлука у Унеску.

Танасковић је додао да су резултати гласања очекивани, као и да није било великих изненађења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи