Читај ми!

Брисел очекује примену споразума о ЗСО

У Европској комисији нису хтели да коментаришу одлуку косовског уставног суда да привремено суспендује део Бриселског споразума који се односи на Заједницу српских општина.

Портпаролка шефице европске дипломатије Маја Коцијанчич рекла је да они "не коментаришу текуће правне послове".

Коцијанчичева је поновила ранију изјаву да Брисел од обе стране у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине очекује примену споразума о ЗСО.

Потпредседница Европског парламента Улрике Луначек, међутим, поручује да се делови споразума морају променити ако нису у складу са Уставом.

Косовски Уставни суд суспендовао је јуче споразум о ЗСО, који су 25. августа склопили председник Владе Србије Александар Вучић и косовски премијер Иса Мустафа.

Листа "Српска" саопштила је вечерас да од EУ очекује јасан и гласан став да се сви потписани споразуми морају спровести у потпуности и да не затвара очи пред чињеницом да Приштина на "најдрскији" начин минира процес дијалога.

Одлуком Уставног суда да суспендује споразум, Приштина је, кажу у Београду, показала да није ни имала намеру да спроводи договорено у Бриселу. Директор Канцеларије за КиМ подсећа да је Приштина, уместо позива на одговорност, све до сада добијала подршку међународне заједнице – од потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању до покушаја уласка у Унеско.

Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић оценио је да је одлука Уставог суда Косова о суспензији Споразума о формирању ЗСО једна технократска одлука, која ће можда привремено залечити бол после одлуке Унеско да Косово не постане његова чланица.

Косовски Уставни суд коначну одлуку треба да донесе до 29. децембра, а према споразуму, рок за формирање Заједнице српских општина истиче четири дана пре тога. Потез Приштине и реакцију Брисела премијер Александар Вучић кратко коментарише.

"Ми смо за дијалог увек спремни, а ако смем да кажем, уморан сам од убрзане производње негативних догађаја у Приштини, а и уморан сам од нечијег ћутања... Надам се да ће неки људи бити много одговорнији и да ће се много одговорније понашати него што се данас понашају", рекао је Вучић.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи