Дели: Мађарска ће помоћи Србији али има очекивања

Србија зна да ће Мађарска да јој помогне у прикључењу Европској Унији, али и да Мађарска има очекивања, посебно када је реч о мањинским правима, изјавио је посланик Савеза Војвођанских Мађара у Европском Парламенту Андор Дели.

"Не само да подржавам намере Србије за прикључењем, него отворено стављам до знања да са мађарске стране постоје и очекивања која се тичу првенствено мањинских питања", рекао је Дели.

Дели је у интервјуу за "Мађар со" изјавио да је за годину ипо дана, колико је посланик у ЕП на листи мађарског "Фидеса", са српским властима и са онима који су у Србији надлежни за доношење одлука у европским интеграцијама, успео да оствари отворену комуникацију.

"Везе међу нама су веома значајне и почињемо да постижемо обострано поверење. То у пуној мери осликава став мађарске владе, да Мађарска и Србија морају да негују партнерске односе", рекао је Дели.

Додао је да та тема дотиче војвођанску мађарску заједницу, за коју је оценио да је "једна од оних субјеката који имају највише користи од евроинтеграције Србије" делом због географског положаја и близине, а са друге стране због тога што је интерес Мађара владавина права, правна сигурност, очвршћавање питања мањинских и људских права.

Према његовим речима, такво очекивање је на пример поглавље о мањинама, односно мањински акциони план који је саставни део акционог плана тачке 23.

"Између српске стране и нас не постоје табу теме, карактерише нас отворена комуникација. Српска страна зна да ћемо помоћи, али истовремено постоје и очекивања. Требало је времена да се ова отвореност постигне", додао је Дели.

Упитан да прокоментарише незваничне најаве да ће "управљање ситуацијом миграције бити један од захтева Србији приликом европских интеграција", Дели је рекао да још не може да говори о конкретним стварима, јер још није објављен извештај Европске Комисије.

"Европски комесар за проширење и суседску политику је већ сигурно формулисао да ће у извештају питање миграције имати значајнију улогу. То је новина у односу на досадашње извештаје", рекао је Дели.

Како је оценио, политичка ситуација у којој се налазе државе-кандидати је тежа него она у којој се налазе чланице Уније, које учествују у процесу доношења одлука поводом питања миграције, а кандидати евентуално могу да прихвате одлуке које донесу други.

"Из ове перспективе ситуација у којој се Србија налази је тешка, јер је постављен нови критеријум коме треба удовољити", оценио је Дели.

Он сматра да је српска влада показала резултате на путу ка ЕУ и да се трудила да одговори њеним захтевима, те да је ред на државама-чланицама да дају зелено светло "барем за отварање поглавља 35".

"Европски Парламент, а то се чуло више пута, недвосмислено подржава отварање првог поглавља преговора још пре краја године. Наравно, увек додајемо и да одлуку доносе државе-чланице, односно Савет Европе. Надам се да ће извештај Европске Комисије ускоро изаћи у јавност и да ће се видети став у вези Србије", закључио је Дели.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи