Читај ми!

"Паис": Косово у Унеску јабука раздора у ЕУ

Косово је поново јабука раздора међу земљама Европске уније, а изазвало је и озбиљнo захлађење између САД и Русије због тога што је педесетак земаља подржало молбу владе Косова за пријем у Унеско, пише шпански лист "Паис".

"Шпанија се одлучно противи уласку Косова у Унеско", јавља дописник тог шпанског дневника из Париза, где у понедељак Генерална конференција те организације УН за образовање, науку и културу треба да одлучи двотрећинском већином да ли је прихватљиво чланство за Косово.

Дописник Паиса наводи да је "париско седиште Унеска ових дана поприште многобројних озбиљних сукоба између главних међународних сила" поводом тога да ли Косово може бити члан те организације УН, "чији прописи дозвољавају да нека земља то може постати иако није чланица УН".

"Москва и њој блиске земље се томе противе, Вашингтон подржава, а Шпанија, сама сучељена са никад снажнијим тежњама за отцепљење, то свом снагом одбацује", каже мадридски дневник.

Шпански дневник примећује да Шпанија и још четири чланице ЕУ не признају једнострано проглашену независност у Приштини и подвлачи да "битка поводом Косова има преседан с оним што се догодило са Палестином 2011, коју је тад Унеско примио иако није чланица УН".

"Због тога су тада САД и Израел обуставили да плаћају допринос у буџет те организације", додаје Паис.

Лист наводи да је молба владе у Приштини за пријем у Унеско "изазвала дипломатске маневре у целом свету, који су ових дана доживели врхунац у Паризу уочи одржавања Генералне конференције" тог тела УН.

Паис истиче да је шпански министар образовања Ињиго Мендес де Виго на текућем заседању Генералне конференције Унеска ставио до знања да је "Шпанија за то да се приме нови чланови само ако постоји једногласан став у међународној заједници око признавања државности тих кандидата за чланство, али да улазак у чланство не изазове нове поделе у овој организацији и нове расправе које немају везе с њеним циљевима и да не наруши међународно право".

"Такви услови, у овом случају, очигледно не постоје", напомиње париски дописник мадридског дневника и каже да је "српски премијер Александар Вучић послао свим чланицама Унеска писмо у којем наводи да су на Косову оштећене или разорене на десетине храмова Српске православне цркве откако је тамо проглашена независност".

У извештају Паиса се указује на то да су "САД и Русија већ исукали сабље и амерички државни секретар Џон Кери је недавно посетио Унеско да би изнео свој став".

Шпански лист додаје да је и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на путу у Париз, "а Москва је већ ставила до знања да, ако се прихвати Косово, може затражити и да то исто буде учињено и за Крим".

Паис је у претходном извештају пренео да је шеф српске дипломатије Ивица Дачић упутио писмо генералном секретару УН Бан Кимуну, у којем наглашава да би улазак Косова у Унеско прекршио резолуцији УН о престанку сукоба на Косову 1999.

Дачић је навео да су 174 српска верска објекта и низ историјских споменика уништени на Косову последњих година, а десет хиљада икона украдено, и поставио питање да ли би улазак Косова у Унеско на било који начин имао за циљ очување културне баштине, наводи Паис.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи