Читај ми!

Питела: Србија заслужила почетак приступних преговора

Вођа групе Социјалиста и демократа у Европском парламенту Ђани Питела изјавио је да је Србија заслужила отварање приступних поглавља у преговорима с ЕУ због покренутих реформи, улоге у регионалној стабилности и исказане хуманости у избегличкој кризи.

"Србија заслужује почетак приступних преговора. Европски савет би требало да их отвори пре краја 2015", рекао је Питела.

Питела је са потпредседником групе Социјалиста Кнутом Флекенштајном на крају петодневног обиласка балканских земаља, дошао у Београд где се састао с премијером Александром Вучићем, министром спољних послова Ивицом Дачићем и лидером Демократске странке Бојаном Пајтићем, саопштили су европски социјалисти.

"Тражимо од Европског савета да отвори преговоре за приступ Србије у европску породицу. Прво и пре свега зато што је Београд то заслужио због покренутих унутрашњих реформи, његове улоге у јачању регионалне стабилности и, на крају, али не и најмање важно, због великог примера професионализма у хуманости коју је исказала у руковођењу избегличком кризом", рекао је Питела.

Питела је истакао да избеглички камп у Прешеву, који су недавно посетили, представља пример добре организације и толеранције.

"Овакви напори и приврженост српске владе морају бити награђени како би се избегло отуђење Београда и целог региона од европског пројекта. Импулс, воља и поверење у европску будућност Србије можда неће вечно трајати", указао је Питела.

Флекенштајн је рекао да је интерес целе Европе да се коначно стабилизује Западни Балкан у политичком и економском смислу.

"Поздрављамо унапређење у односима с Косовом, охрабрујемо обе стране да прошире дијалог у корист и српских и косовских заједница", рекао је Флекенштајн.

Потпредседник групе Социјалиста у Европском парламенту је рекао да су задовољни развојем сарадње Албаније и Србије у политичком, економском и друштвеном смислу, што је показано недавно успостављеним програмом размене младих.

Делегација европских социјалиста је поред Србије боравила и у Албанији и Македонији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи