Читај ми!

"О промени уставног положаја Војводине после избора"

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је да би питање положаја Војводине у новом Уставу Србије требало актуелизовати после избора у Војводини, како би се о тој теми могло разговарати “на миру и трезвено”.

Иштван Пастор је за Радио-телевизију Војводине рекао да ће ставови о положају Војводине у новом Уставу морати да се артикулишу и да је сигуран да ће то бити једна од значајних тема у предстојећој изборној кампањи у Војводини.

Каже да је Акционим планом, који је усвојила Влада Србије, предвиђено да ће се усвајању новог Устава приступити крајем 2017. године.

Пастор је оценио да Војводина треба да има много ширу аутономију унутар Србије него што је то случај данас и додао да та покрајина треба да има и законодавну, судску и извршну власт.

"Али са једном другом позицијом у смислу сопствених прихода, у смислу аутономије у економској сфери", рекао је председник Скупштине Војводине.

Истиче да би то требало уредити системским законом који данас као појам не постоји у правном поретку.

Пастор је навео да тренутно не постоји институционално бављење питањем Војводине у новом Уставу.

Каже и да је недавно заузет јединствен став да не постоји спремност на нивоу Скупштине Војводине да та институција буде предлагач закона о финансирању Војводине и да је та прича толико "подгревана" да је сада у ситуацији да "у лонцу више нема воде".

Пастор је подсетио да је доношење закона о финансирању Војводине уставна обавеза која је истекла крајем 2008. године и оценио да изостанак тог правног акта не могу да оправдају претходне три владе.

Оцењује да буджет Војводине из године у годину трпи јер нису обезбеђена она средства која би на бази примене уставне одредбе требало да припадају покрајини, те да се та тема користи за дневно-политичко сукобљавање и спорење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи