Вучић: Дефицит трећина планираног, неће бити ребаланса

Србија ће ову годину завршити са дефицитом мањим од 65 милијарди динара, што ће бити трећина укупно предвиђеног дефицита, рекао је премијер Александар Вучић. Поручује да ће се пронаћи решење за "Танјуг". Премијер не очекује да ће ЕУ вршити притисак на Приштину због блокирања формирања Заједнице српских општина.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија ову годину завршити са дефицитом буџета који је једна трећина од укупно предвиђеног, као и да неће бити ребаланса буџета.

"Србија ће ову годину завршити са дефицитом мањим од 65 милијарди динара, што ће бити трећина укупно предвиђеног дефицита. Нећемо ићи на ребланс већ на измену закона о буџету да бисмо исплатили једнократна давања просветним радницима", рекао је премијер Александар Вучић на свечаном отварању Прекршајног суда у Београду.

Говорећи о платама у правосуђу, Вучић је рекао да високе плате имају судије и тужиоци, а да 77,6 одсто запослених у овој области има плате мање од 30.000 динара.

"У неком кратком времену, мораћемо да пронађемо решење за те људе да се не осете запостављенима", рекао је премијер.

Вучић је подсетио да су међународне финансијске организације кориговале прогнозу раста, да је пре неколико дана Европска комисија изашла с прогнозом раста од 0,7 за ову годину.

"Наша прогноза је 0,9 одсто, а била би 1,1 одсто да није било суша и поплава", рекао је Вучић.

Навео је да Србију у наредним годинама очекује раст, а када је раст преко два одсто и када то иде, онда, како је поручио, говоримо о динамичном расту.

"Е то је Србија успела да постигне, упркос фискалној консолидацији", рекао је Вучић.

"Прибој нећемо оставити без ФАП-а и без посла"

Вучић је рекао и да ће Влада наћи решење за ФАП и да Прибој "неће бити остављен без ФАП-а и без посла".

"Са више људи разговарамо, нису они одустали, ми радимо на томе да видимо колико ми новца морамо да издвојимо, јер питање је наших субвенција, нашег инвестирања. Разговарамо и са Финцима, Чесима, људима из БиХ који су веома заинтересовани и брзо ћемо решити то питање", рекао је Вучић новинарима.

Истиче да је Влада исплатила већ три плате запосленима у том предузећу наводећи да се "тиме није хвалила".

"Решићемо питање ФАП-а, није за нас једноставно. Постоји могућност да некада нешто добијете за пет или десет милиона, а некада нешто за 50 милиона, увек ћемо изабрати оно што је јефтиније и повољније за нашу државу. Али Прибој нећемо оставити без ФАП-а и без посла", поручио је премијер.

Премијер не очекује притисак ЕУ на Приштину

Вучић не очекује да ће ЕУ вршити притисак на Приштину због блокирања формирања Заједнице српских општина, поручивши да је Србија све испунила из Бриселског споразума.

"Држали смо се свих тачака. Остале су нам још неке ситнице да испунимо, ако се не варам, у вези са имплементацијом правосудних споразума. Све остало је Србија испунила", рекао је Вучић истакавши да се нико "не секира" због ЗСО, за чије формирање је одговорна Приштина.

На питање хоће ли посета комесара за проширење Јоханеса Хана Приштини помоћи у решавању тог проблема, Вучић је одговорио:

"Питајте Хана и Приштину. Знам само да су њима дали споразум о ССП-у, да нису питали да ли су испунили само један услов и ствар коју су имали као услов према Београду."

Каже и да Приштина треба да донесе један декрет, да је то пет минута посла, а да "они не могу да га реше три месеца".

Избеглице за Србију нису и неће бити проблем

Вучић је, одговарајући на питања новинара да ли Србија има потребне капацитета за смештај избеглица, одговорио да се на томе ради, да постоји више локација у плану и да би лично волео да ти капацитети буду и већи.

"Не мислим да је то тежак посао и било какав проблем. Наша је дужност да помогнемо нормалним и добрим људима, ако можемо, а ако не можемо – боље је да ћутимо и не показујемо своје много лошије лице", истакао је Вучић.

Додао је да, у разговору са представницима ЕУ, често наиђе на чуђење – како ће Србија решити пробем са избеглицама, али да наша земља с тим нема никакву муку.

"Као да питају где ћемо наћи сто једну милијарду евра. Њихово главно питање је куда ћемо са избеглицама. Немамо никакав проблем са њима, хвала на питању", поручио је Вучић.

Додао је да је његова идеја и да једна део избеглица буде смештен у Београду како људи не би говорили да се сви шаљу у унутрашњост, а престоница избегава.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи