Читај ми!

"Николић чини све да спречи чланство Косова у Унеску"

Председник Србије Томислав Николић улаже огромне напоре да се предупреди чланство Косова и Метохије у Унеску и да Србија добије подршку за предлог да то питање буде скинуто са дневног реда седнице 9. новембра, рекли су саветници председника Станислава Пак и Иван Мркић. Амбасадор Србије уложио протест директорки Унеска због метода које у лобирању користи Приштина.

Србија ће у понедељак на Генералној конференцији Унеска затражити одлагање расправе о Косову до наредне седнице 2017. године. На томе ради и председник Томислав Николић који је, подсећају његови саветници Иван Мркић и Станислава Пак, разговарао са бројним председницима држава и амбасадорима указујући на неприхватљивост чланства Косова у Унеску.

Том приликом им је, како су саопштили, поделио и филм "Истина", у коме се осам минута излаже кратка историја српске баштине и приказује мартовско уништавање.

"Председник ће наставити да чини све да у сусрет 9. новембру придобије што већу подршку пријатеља и партнера", нагласио је Мркић, додајући да је једино праведно решење да се о том питању разговара у Бриселу.

"Наш став је да о таквим стварима треба да се преговара у Бриселу. Када се одложи у Унеску то питање се враћа у Брисел, где му је и место", истакао је Мркић.

Упозорава да би у случају изгласавања чланства Косова у Унеску у Србији то било доживљено као велико понижење, "наелектрисала" би се политичка атмосфера, као и да је питање у ком смеру би ишли преговори.

Мркић је додао и да је незахвално и да није добро прогнозирати колико ће држава бити на страни Србије а колико на страни Косова, већ да је битно да српска страна чини све како би добила већину за свој предлог.

Пак је навела да је од 1999. године уништено преко 200 споменика српске културе и гробаља, те да је у кампањи коју је покренуо председник државе то и представљено.

У том циљу је у сарадњи са РТС-ом направљен филм "Истина", који је подељен свим амбасадорима и председницима држава са којима је Николић разговарао, а који је, поред осталог, преузела и руска Раша тудеј.

Филм је, према њеним речима, преведен на енглески, шпански и арапски језик и биће приказан милионима гледалаца широм света.

Пак додаје да је председник државе међу реткима који је искористио друштвене мреже и своје линије на интернету за промоцију кампање "Не Косово у Унеско".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи