Дачић у Унеску: Тражимо шансу за дијалог и договор

Министар спољних послова Ивица Дачић апеловао је на чланове Генералне конференције Унеска да одложе дебату о пријему Косова у ту организацију, како би се дала шанса дијалогу, јер је то једини начин да се о томе постигне обострано прихватљиво решење.

Ивица Дачић је на Генералној конференцији рекао да би се тиме избегле даље поделе, политизација и конфронтација унутар Унеска. "Тражимо шансу за дијалог и договор, уместо унилатерализма", рекао је Дачић.

Супротне поруке стигле су из Приштине – косовски министар Хашим Тачи позвао је Србију да гласа за пријем Косова у Унеско.

Са друге стране, патријарх Иринеј је поново позвао на супротстављање чланству јер би, сматра, такав акт био раван хуманитарној катастрофи.

Ивица Дачић је на Генералној конференцији рекао да је од кључне важности да се у турбулентним и захтевним временима сачува морални кредибилитет Унеска. Констатавао је да та организација треба да остане верна својим изворним принципима и циљевима.

Дачић је изјавио да "Унеско не доноси политичке одлуке о државности" и да се не сме дозволити да та организација "буде стављена у функцију афирмације илегалне и једнострано проглашене независности дела територије једне државе чланице Уједињених нација".

На основу Резолуције 1244 Савета безбедности светске организације, Косово је територија Србије под привременом управом светске организације. На њој делује цивилна мисија УН и Косово, дакле, није држава, рекао је Дачић.

Оценио је да је захтев за пријем Косова "без преседана у историји Унеска" и да Србија, супротстављајући му се, брани међународно право, Повељу светске организације и врховни ауторитет Савета безбедности "на плану очувања међународног мира и безбедности". 

Састанак Извршног савета Унеска је 21. октобра показао сву контроверзност тог питања, али и дубоку подељеност чланства. То потврђује чињеница да од 58 чланица апсолутна већина, њих 31, фактички није подржала усвајање препоруке о пријему Косова, изјавио је Дачић.

Према његовим речима, на Косову су од јуна 1999. године 236 верска и културно-историјска споменика била мете напада.

Дачић је изнео податак да су уништена 174 верска објекта Српске православне цркве и 33 културно-историјска споменика, уз крађу више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета.

Уништено је или оштећено скоро 5.300 надгробних споменика на 256 српских православних гробаља, а на више од 50 не постоји ниједан читав споменик, изјавио је Дачић,
нагласивши да се манастир Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Црква Богородице Љевишке налазе на Унесковој листи светске баштине у опасности.

"Зато смо забринути за културно-историјско наслеђе на Косову које представља стуб нашег националног, културног и духовног идентитета и део драгоценог историјског и цивилизацијског наслеђа модерне Европе и света", рекао је Дачић.

Дачић је изјавио да Србија нема жељу "да се било ко изолује или спречи да има приступ активностима Унеска".

Косово учествује у многобројним активностима Унеска, али на статусно неутралан начин и у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности, што најбоље показује да је права интенција подносилаца захтева за чланство искључиво политичка, рекао је Дачић.

Оценио је да је Србија у дијалогу са Косовом демонстрирала конструктивност и спремност на компромисе, чиме је допринела да за многа сложена питања у различитим сегментима, од законодавства до енергетике и телекомуникација, буду постигнута обострано прихватљива решења у интересу, пре свега, помирења и заједничке будућности.

Разговори о имовини Српске православне цркве, као и статусу и заштити српског културног наслеђа на Косову, тек следе, изјавио је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи