Извешšтај о напретку земаља кандидата у четвртак?

Годишњи извештај о напретку кандидата за чланство у Европској унији у процесу проширења биће, готово извесно, представљен у четвртак, 5. новембра, сазнаје Танјуг из бриселских дипломатских извора.

Зелено светло за објављивање детаљних извештаја о европском путу Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Албаније, Македоније и Косова (са звездицом) треба да да Жан-Клод Јункер, председник Европске комисије.

Танјугови извори кажу да ће Јункер то формално учинити сутра, након састанка Колегијума, који чине свих 28 комесара и функционера ЕК.

Маја Коцијанчич, портпаролка комесара за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, није данас могла ни да потврди, ни да демантује ову информацију, уз образложење да датум представљања извештаја званично још није заказан.

Она је, међутим, потврдила да се пакет извештаја налази у фази "колегијалних консултација", што значи да је подељен комесарима уочи сутрашњег састанка.

У Комисији упорно поричу да је одложžено објављивање годишњег пакета, које је првобитно било заказано за средину прошлог месеца, а затим одложено на неодређјено време, у вези са прекјучерашним општим изборима у Турској.

Већина посматрача се слаже да је објављивање пакета о проширењу померено како делови извештаја који се односе на стање људских права у Турској не би оштетило изборне шансе председника Турске и лидера владајуће партије АКП Реџепа Ејипа Ердогана.

Европској унији је неопходна сарадња Турске у решавању мигрантске кризе, јер већина избеглица из Сирије и Ирака улази у ЕУ преко те земље.

Након што је АКП убедљиво добила изборе више нема препрека да се извештај прекосутра објави, кажу Танјугови извори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи