Читај ми!

Муслију запретио протестима због уџбеника на албанском

Председник Националног савета Албанаца Јонуз Муслију најавио је протесте и бојкот наставе на југу Србије, ако уџбеници на албанском језику са Косова брзо не добију одобрење од Министарства просвете Србије.

Јонуз Муслију је за агенцију Бета рекао да је на данашњем састанку у Влади Србије затражио да уџбеници на албанском језику за основну и средњу школу који су донација Косова добију хитно одобрење и додао да су књиге још на царинском терминалу у Прешеву.

На данашњем састанку у Влади нису били премијер Србије Александар Вучић и министар просвете Срђан Вербић, а састанку је присуствовала министарка за државну и локалну самоуправу Кори Удовички.

Рок за привремени смештај уџбеника на царини у Прешеву истекао је јуче.

Управа царина је раније саопштила да је царинска испостава Прешево 10. септембра одобрила привремени смештај 25,4 тоне уџбеника за основну и средњу школу на албанском језику, који су као донација допремљени са територије Косова за Национални савет албанске националне мањине из Бујановца, а који нису добили дозволу за употребу у школама у централној Србији.

"У складу са захтевом увозника, рок за привремени смештај робе је одобрен прво до 12. октобра, а потом је одобрен и следећи захтев за продужење – до 2. новембра 2015. године", наведено је у саопштењу.

Муслију је рекао да је реч о донацији са Косова и да су на царини два камиона са 103.220 уџбеника, као и да се Национални савет Албанаца обраћао Министарству просвете Србије писаним путем, али да није достављен никакав одговор.

Ученици основних и средњих школа у Прешеву и Бујановцу у којима се настава одвија на албанском језику 27. октобра су бојкотовали прве часове у преподневној и поподневној смени због недостатка уџбеника.

Царина је раније саопштила да заступник шпедитер "Мико трејд" није покренуо адекватан царински поступак током ког би било процењено да ли су испуњени сви услови за увоз уџбеника, па се уџбеници налазе на царинској испостави Прешево.

Управа је саопштила и да је рок за привремени смештај уџбеника продужаван већ два пута на захтев увозника који је као разлог навео то што поступак прибављања одобрења за употребу уџбеника у школама код Министарства просвете још траје.

"Поменуто одобрење Министарства просвете није услов за увоз, али без њега коришћење уџбеника у школама неће бити могуће", рекли су из Управе царина.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи