Стандард: Очекује се позитивна оцена Европске комисије за Србију

У извештајима ЕУ о напретку кандидата у евроинтеграцијама, који би могли бити објављени крајем седмице, очекује се критика стања у Македонији и позитивна оцена Србије због економско-политичких реформи и закључења споразума са Приштином крајем августа, преноси бечки "Стандард".

Европска комисија увек у октобру објављује извештаје о напретку кандидата за приступање ЕУ, али ове године се то није догодило, јер је председник ЕК Жан-Клод Јункер одложио њихово објављивање како би изашао у сусрет турској влади која треба да заузме водећу улогу у избегличкој кризи, подвлачи лист.

Одлагање има далекосежне последице по Југоисточну Европу, тврди Стандард, указујући на стање у Македонији, где су прошли сви рокови за испуњење договора о решавању кризе.

Македонска влада премијера Николе Груевског очигледно не хаје више за мишљење ЕУ, јер та земља има важну улогу у избегличкој кризи, додаје лист.

Медијатор Петер Ванхуте је већ упозоравао да би договор са Македонијом могао бити "мртав" и земља изолована, као што је Белорусија.

Њега су након тога, преноси дневник, медији блиски македонској влади оптуживали за корупцију, као и за заузимање става у корист опозиције.

"Могуће је да ће у извештају о напретку бити предложен почетак преговора са Македонијом, уз одређене предуслове, као што је испуњавање договора. Међутим, у ЕУ су свесни да дугододишња блокада Македоније од стране Грчке сноси суодговорност за развој у тој земљи", констатује Стандард.

Што се других кандидата у Југоисточној Европи тиче, у извештајима ће засигурно бити критике због бруталног деловања полиције против демонстраната у Црној Гори, као и због недовољне слободе медија у тој земљи.

Оцена Србије ће, верује се, због потипсаног споразума са Приштином 25.августа, као и многих економско-политичких реформи, бити позитивна, пише Стандард.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи