Дејтонски мировни споразум - поглед из Србије

Дејтонски споразум и након 20 година од потписивања представља симбол одрживости три народа у Босни и Херцеговини, закључили су представници владајућих и опозиционих странака у Србији на скупу на Сребрном језеру.

Представник Српске напредне странке и потпредседник Скупштине Србије Верољуб Арсић навео је да је Дејтонски споразум и даље једино одрживо решење за БиХ.

"Док се не створи поверење сва три народа, мир зависи само од примене Дејтонског споразума, а проблеми настају када се тај споразум крши", рекао је Арсић на затварању Регионалног семинара политиколога на Сребрном језеру.

На панелу "Дејтонски мировни споразум - поглед из Србије", интернационални секретар Социјадемократске странке (СДС) Јован Ратковић казао је да Србији геополитички одговара да штити целовитост БиХ онако како је одређено споразумом.

"Било какав распад БиХ није у интересу Србије, а ни Хрватске, али Србији одговара да се што пре нађе са свим суседима у Европској унији и да наша веза тако не буде прекинута и да ојача", рекао је Ратковић.
Он је додао да одржавање референдума није у интересу Републике Српске (РС), јер СДС сматра да би он водио новом сукобу РС са међународном заједницом.

Представник Либерално демократске партије (ЛДП) Душан Гамсер оценио је да Дејтонски споразум није донео функционалну и демократску БиХ, али је обезбедио минимум мира и слободе кретања и поставио основ за слободне изборе.

Он је навео да се ЛДП залаже за децентрализовану и функционалну БиХ, а да и Србија и РС треба да се одреде према томе да ли је РС "ратна или постдејтонска творевина".

Александар Гајић из Демократске странке Србије (ДСС) рекао је да је за Србију важно што је Дејтонским споразумом конституисана РС као "гарант простора српском народу".

"Србија је заинтересована за Дејтон, али изнад свега треба да води рачуна о интересу свог народа", додао је Гајић.

Представници Социјалистичке партије Србије (СПС) и Демократске странке (ДС) нису се одазвали позиву да учествују у панелу.

Регионални семинар политиколога "20 година од Дејтонског мировног споразума - трајни мир или трајни изазови" трајао је од петка, 30. октобра и окупио је професоре и стручњаке из бивше Југославије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи