Читај ми!

Ђурић: Покренути разговоре о статусу и имовини СПЦ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да у наставку дијалога Београда и Приштине потребно без одлагања покренути разговоре о статусу и имовини Српске православне цркве и заштити српске културне баштине.

Марко Ђурић је, на конференцији за новинаре посвећеној бриселском дијалогу, рекао да смо сведоци да већ месецима покрајинске институције разводњавају правни оквир за заштиту манастира и цркава, наводећи да је нацртом закона о културној баштини на КиМ предвиђено да све српске цркве и манастири буду третирани као имовина такозване републике Косово, преноси Танјуг.

"Такве идеје не могу допринети истинском помирењу и нормализацији односа", рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да је неопходно покренути разговор о заштити српске културне и духовне баштине у покрајини и да је Србија о својој намери упознала највише представнике ЕУ и представнике најутицајнијих земља да је наишла на широку подршку.

Ђурић је рекао да желимо да разговарамо и о српској имовини и регуласању њеног статуса, као и о успостављању ваздушног саобраћаја, укључујући и регулисање статуса аеродрома у Приштини.

"Желимо да све препреке у кретању људи и робе уклонимо што пре", рекао је Ђурић.

Подсећа да је после постизања четири веома важна споразума у Бриселу 25. августа заокружен политички део договора о првом споразуму, а да остаје да се усагласи Статут ЗСО, за шта су прецизирани јасни оквири.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи