Давенпорт: Границе треба да буду отворене

Границе треба да остану отворене и њихово затварање ни у ком случају није одговор на избегличку кризу, поручио је шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт. Уверен је да ће комесар Јоханес Хан сутра у Београду поновити препоруке ЕК да се прво поглавље у преговорима отвори до краја године.

Давенпорт је истакао да границе треба да остану отворене за саобраћај и да њихово затварање ни у ком случају није одговор на избегличку кризу, преноси Танјуг.

"То мора да буде решено, границе морају да се отворе за саобраћај. Нажалост, постоје економске и трговинске последице затварања граница и то има шире последице", рекао је Давенпорт новинарима.

Затварање границе, како је додао, је нешто што није у интересу свих у региону и Европи.

Хан ће, подсетио је Давенпорт, сутра посетити Београд, разговарати са српским премијером Александром Вучићем, министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем и министром Александром Вулином.

Подсетио је да су слобода кретања робе и људи фундаментална права на којима почива Европска унија.

"Кретања људи и робе је фундаментално право и то је визија ЕУ, да људи и роба могу слободно да се крећу. То се јасно видело и из изјаве Хана и Могериниjeve", рекао је Давенпорт и додао да су они, у директним контактима са властима у Београду и Загребу, како би се тај проблем решио.

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић поручила је такође да затварање граница није решење, јер се тиме крши Споразум о стабилизацији и придруживању који је Србија закључила са ЕУ.

Мишчевићева је додала да је Србија настојала да дијалогом реши то питање, најпре дијалогом два премијера, затим упућивањем писма председника Владе Србије званичницима ЕУ и одржавањем сталног контакта са званичницима Уније.

"Мера Хрватске је изузетно штетна. Изазива велику штету за физичка и правна лица...Нисмо направили ниједан погрешан корак, о свему смо се конслутовали са Бриселом", поручила је Мишчевићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи