Читај ми!

Српски одговор: Блокиран улазак хрватскe робe на свим граничним прелазима

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао на Батровцима да Хрватска није испунила захтеве да одблокира саобраћај на граници за сва теретна возила. Од поноћи ни на једном граничном прелазу неће бити дозвољен улазак камионима који превозе хрватску робу. Путнички саобраћај нормално функционише, рекао Стефановић. Поручио је и да је Србија спремна да у року од десет минута повуче мере уколико се решење постигне.

Небојша Стефановић рекао је на Батровцима да Хрватска није испунила захтеве и да економском агресијом наноси штету привредницима обе земље.

Србија је, како каже, приморана да уведе контрамере. "Нисмо задовољни тиме, нисмо срећни, али то су мере којима штитимо своју државност", поручио је Стефановић.

"Од овог тренутка полиција Србије неће дозволити улазак у Србију на свим граничним прелазима ниједном теретном возилу са хрватском робом, без обзира на то да ли су возила из Републике Хрватске или неке треће земље. Одмах почиње примена. Поред овога, Влада одлучује о другим потезима", рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да се Хрватска и даље понаша неодговорно и да Србија није заслужила такво понашање.

Рекао је и да је преко Србије прешло неупоредиво више миграната него преко Хрватске и да су они регистровани, а да се подаци размењују са партнерима из ЕУ.

"И данас Србија не кука већ тражи свеобухватно решење", каже Стефановић.

Подсетио је да Србија није одговарала на увреде "ни на приче о орловима и мувама", већ је све време покушавала да нађе решење за кризу.

"Нажалост, не постоји слух у хрватској влади да схвати да ће овакво понашање нанети штету привредницима", навео је министар.

Како је рекао, Србија је спремна за постизање решења и премијер је спреман да у сваком тренутку закаже седницу Владе да се мере промене.

Рекао је и да Србија једино тражи оно што су тражили Јоханес Хан и Федерика Могерини, а то је отварање граница за робе, пре свега за људе који се налазе у колони камиона, пошто ти људи немају никакве везе са мигрантима.

Поновио је да ће Влада размотрити и остале мере. 

"Ово су сада сасвим довољне мере као одговор на економску агресију против наше земље", рекао је министар и поручио да се нада да ће бити могуће да се мере ускоро повуку.

Истакао је и да путнички саобраћај потпуно нормално функционише.

Навео је и проблем међународних дозвола за транспорт због којих већина људи има одређене транзитне руте које не могу да се мењају.

Као помоћ људима у колони камиона на Батровцима, сутра ће почети организованија подела хране и биће обезбеђени неки други услови, најавио је министар.

"Хрватска ово ради врло неодговорно. Србија у томе није ни најмање крива, али ћемо се трудити да ту штету покушамо да на неки начин санирамо", поручио је Стефановић.

"Не желим да верујем да ће и ЕУ дозволити да се нешто овако дешава на границама ЕУ", навео је министар и истакао да је реч о кршењу међународних споразума. Нагласио је да је реч и о камионима европских и азијских земаља и да ти људи трпе штету.

"Штету трпе и српске компаније, трпеће их и хрватске компаније. И даље се чудим да хрватска влада не сагледава овакву ситуацију као нешто што прави штету и хаос, а ни на који начин не доприноси добросуседским односима", рекао је министар.

Стефановић је нагласио да је премијер Александар Вучић више пута показао спремност да се ситуација оконча у интересу привреде и једне и друге земље.

"Мере доносимо тешко, невољно, али морамо да бранимо државу", закључио је министар.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи