Патријарх Порфирије служио литургију у Бијелој: Породица је благословена Богом

Патријарх српски Порфирије служио је у Цркви полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој литургију уз саслужење архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Јоаникија, и том приликом је нагласио значај служења и присуства литургији, као и да без Бога нема смисла живота.

"Литургија је центар нашег живота, извор са којег се напајамо, не само снагом, чистим мислима и добротом него и самим Богом, кроз његово тело и крв, кроз свето причешће. Зато не треба да нас чуди што је наш народ од памтивека подизао олтар Богу живом, подизао храмове", рекао је патријарх Порфирије током беседе.

Патријарх је подсетио да су ова светиња и олтар подигнути пре 1.000 година, а да је пре 200 година овде подигнут храм у који су долазили преци да се уче смислу живота, ономе што је приоритет у односу на оно што је секундарно, да се науче јеванђељу Христовом и његовим заповестима.

Он је истакао да постоје два система вредности, један јеванђељски, Христов, Божији, а други људски.

"То није ништа друго него смерница да је породица црква, да је породица благословена Богом, да је она дата да би се човек научио да је љубав смисао живота, да без Бога нема смисла живота", рекао је патријарх и додао да, ако не постоји Бог и људи у њему, све је онда бесмислено.

Патријарх Порфирије ће у 19.00 часова присуствовати свечаној академији у Цркви Светог Николе у Котору поводом 185 година рада Српског певачког друштва "Јединство" из Котора, а сутра од 9.00 часова у Цркви Светог Николе служиће Свету архијерејску литургију.

Патријарх Порфирије од јуче борави у Херцег Новом поводом обележавања 1.000 година олтара и 200 година од изградње Цркве полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој, наводи се на сајту Српске православне цркве.

На месту где ће се градити саборни храм посвећен Сретењу Господњем освештао је крст.

Његово високопреосвештенство митрополит Јоаникије поводом великог јубилеја који се обележава у Бијелој, патријарху Порфирију уручио је патријаршке инсигније и крст из манастира Савина.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи