Читај ми!

Ђурић: Тренутак за истинско помирење Срба и Албанаца

Директор Канцеларије за KиМ Марко Ђурић поручио је да је након потписивања споразума у Бриселу, дошао тренутак да пружимо руку истинског помирења и да долази време за истинску нормализацију односа Срба и Албанаца.

"Србија је у претходним данима постигла врло добре споразуме за наш народ на КиМ, који ће омогућити да живе сигурније, извесније и са више права. А сада је дошао тренутак да пружимо руку истинског помирења Албанцима и сада долази време за истинску нормализацију односа Срба и Албанаца на КиМ", рекао је Ђурић полазницима Школе за европске интеграције који су посетили Београд, преноси Танјуг.

Пожелевши им добродошлицу, уз оцену да су дошли у посету у историјском тренутку, Ђурић је навео да за истинску нормализацију "морамо да се изборимо и једни и други, и Срби и Албанци".

Како је рекао, то се неће постићи без непрекидног међусобног дијалога, без свести о чињеници да ћемо у наредним деценијама и вековима живети на истом простору и о томе да делимо много више заједничких интереса него "провалија из прошлости које још увек зјапе међу нама".

Ђурић је додао да је велика штета што осим споразума на папиру, као резултат дијалога, никада немамо бољу атмосферу.

"Чини ми се да након сваке рунде дијалога и састанака изгледамо све посвађанији и удаљенији једни од других, ако се само тумаче наше изјаве", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, српска делегација се труди да никада прва не покрене циклус изјава и одговора, али да је обавеза, дужност и одговорност према грађанима да се каже шта је истина.

"Ако Хашим Тачи и Едита Тахири изађу и кажу да је тим чином призната независност Косова, наша обавеза је да укажемо на оно што је договорено и да покажемо да то није тачно", рекао је Ђурић.

Оно што се у том циклусу размене оптужби пропушта је стварање атмосфере у којој људи неће бити у тој мери међусобно посвађани, додао је Ђурић.

Ђурић је истакао и да узрок за стварање такве атмосфере не лежи у Београду, већ у Приштини, која има потребу да након сваког од састанка изађе са тврдњама које афирмишу њихов став о томе да је Косово независно.

Ђурић је у Палати "Србија" био домаћин групи од око тридесетак полазника Школе за европске интреграције, коју је организовао Европски покрет у Србији у сарадњи са косовском Фондацијом за отворено друштво и НВО Актив.

Полазници су студенти са севера КиМ, представници локалне самоуправе, медија, организација цивилног друштва...

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару